Ünnepkör 2006: Szemcsoki és hárommellű nők Halloweenkor

Merje valaki azt állítani, hogy Halloween-t nem tartanak Magyarországon! Húsz éve angol speces iskolába jártunk és azt tanultuk, hogy a Hálaadáshoz hasonlóan ez is amerikai vívmány, itthon nem ünnepeljük. Nagyot fordult azóta a világ, Magyarországot hamarosan lebetonozza a NATO és felszállópályát csinál belőle. Lámpás Jack és barátai előörsként megérkeztek hozzánk, bár a hagyományos "trick or treat" divatja (amikor a jelmezbe öltözött gyerekek csokiszerző körútra inulnak a kertvárosban) csak nyomokban van jelen, néhány budai kerületben talán körbeviszik a kölyköket X5-ös bömbivel. A jelmezboltok és ajándéküzletek mindenesetre felkészültek: minden elképzelést felülmúló készletet halmoztak fel szemgolyóból, csontvázmaszkból, tripla műmellből és vámpírfogsorból. Fejest ugrottunk a gumipókok és világító horrortökök vermébe, és összeállítottuk az idei Halloween nélkülözhetetlen kelléktárát. Lapozzon, vagy meghal!

A Halloween ünneplésének alapkövetelménye a megfelelő jelmez bezerzése. Felejtse el a régi idők szilvesztereinek fröccsöntött álarcait, a modern maszk gumiból készül, mint a Mission Impossible-ben, és akár egész testet fedő változatban is kapható. Torgyán József, Hófehérke és Csubakka helyett azonban ilyenkor az elhalt, ám ijesztő módon mégis gonosz grimaszt produkáló emberi maradványok számítanak divatosnak. Nem tudjuk miért vicces, ha egy nyöszörgő holttest becsönget otthonunkba és vékony gyerekhangon cukorkát követel. Mi azonnal elájulnánk, rosszabb esetben megszórnánk a rémet könnygázzal és gumilövedékkel. Nyilván rosszak a beidegződéseink.



Mindenszentek előestéjét szexuális töltettel felruházni talán a zsugorított indiánkoponyából robbanócukrot majszoló fiatal generáció számára is kissé bizarr lehet. Persze ebben a kontextusban értelmét veszti minden jelző. Mi mégis nehezen emésztettük meg a Tim Burton-féle Nightmare Before Christmas tematikájára megálmodott fehérneműkollekció látványát a nagymező utcai Glamour díszlet- és kellékboltban. Aztán eszünkbe jutott, hogy a gót rocker szubkultúra ünnepe is október 31: ők aligha szerezhetik be máskor az éves kiegészítő készletet.

 



Már azt gondoltuk mindent láttunk, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem. Halloweenkor ugyanis az emberek szemgolyókat is vásárolnak változatos módokon és formákban elkészítve. A megfelelő mennyiségű gázzal feltöltött szem-lufi mellett különféle csokiszemeket is találtunk az Andrássy úton működő partishopban. Nézelődés közben összefutottunk Petrányi Zsolt Műcsarnokigazgatóval, aki érdeklődésünkre kifejtette: az emberi látószerv helyéről kiemelve megváltozott jelentéstartalommal bír, miközben a megszokottól eltérő környezetben fejti ki hatását a szemlélőre művészeti szempontból.

 

A Halloween olyan, mint a Karácsony: vannak nagy ajándékok, melyek méltóságteljesen gubbasztanak a fa alatt, és vannak egészen aprók is, ízlésesen elszórva az ünnepre feldíszített szobában. Mindenszentekkor az amerikai gyerekek hárommelles beültetést öltenek, és kicsiny plasztikpókokkal hintik fel a nagyszőnyeget. Kedvencünk a felhúzható, ugráló szem, mely a hasonló eljárással készült lépegetős gumipénisz méltó ellenfele lehet egy, az elmegyógyintézetben vívott táblás társasjátékban.

 

Szándékosan hagytuk utolsónak az alábbi felvételeket. Kérésünkre a vizsgált üzlet alkalmazottja megmutatta, milyen jelmezzel készül a kedd esti bulira. Jason maszkjához nyakban véres nyílvessző dukál, harisnyából készült alkartetoválását pedig jól egészíti ki a műanyag húsbárd és sarló. Ezek opcionálisan felcserélhetők láncfűrésszel is, mely gombnyomásra élethű hangot hallat.

 

Kellemes ünneplést kívánunk!

space night rockers | 2006.10.30. 20:51 | link | Komment | Megosztom

halloween

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.