Ősgeekek egymás közt - videó

razo | 2007.05.31. 18:38 | link | 1 komment | Megosztom

Képernyőkímélő Brian Eno módra

Brian Eno sokmindent letett már az asztalra, legyen az a művészet bármely ága. A 60. évében járó, leginkább zenei munkásságáról ismert művész most megint egy új projektet indított el, a 77 Million Paintings névre hallgató vizuális installációt.

 

Az installáció eredetileg egy PC-n és Mac-en is futtatható generatív szoftver lemezen kerülhetett az érdeklődő kezekbe, mellé jár Eno 52 oldalas képekkel illusztrált írása önmagáról, mint vizuális művészről, valamint egy interjút tartalmazó DVD. A 77 millió festmény a TV vagy a számítógép képernyője felett veszi át a hatalmat. Az eredetileg tehát az üres monitorok kitöltésére készült, mondjuk ki, képernyőkímélő (a mester szavaival élve: "látható zene") ma installációként járja a világot. Egyszerre több óriás képernyőn láthatjuk a kaleidoszkóp-szerűen egymásba olvadó képeket, melyeket különböző alakzatokba állítva, tükrökkel kiegészítve tesznek még látványosabbá, természetesen Eno-san lágy, folyékony zenével aláfestve, mely így együtt állítólag egészen hátborzongatóan döbbenetes hatású. A kiállítás jelenleg San Francisco-ban állomásozik.

A képek teljesen random követik egymást, néha több réteg is van egymáson (akárcsak a látványt kísérő zenében), olykor Eno saját festményeivel a háttérben. A program maga generálja a 77 millió festményt, melyet amúgy napi 5 kép megfestésével is csak 42000 év alatt lehetne elkészíteni. A videón magát Brian Eno-t halljuk, és a 77 millió festmény egy csekélyke részét láthatjuk is.

Elit Alice | 2007.05.31. 15:07 | link | Komment | Megosztom

kiállítás

Agyatlan tinivé érett a Nirvana bébi

nevermind2 Spencer Elden 1991 Július 9-én született, és azért szerepelhetett a Nirvana legendás Nevermind című albumának borítóján, mert Kurt Cobain túl drágának tartotta a menedzsment által javasolt stockfotó megvásárlását. A heroinisták végül inkább fotóst béreltek, bizonyos Kirk Weddle-t, akinek történetesen voltak kisgyermekkel rendelkező barátai. Renata és Rick Elden potom 200 dollárért kölcsönadták a kis Spencert a mániás depresszióban szenvedő művésznek, aki elkészíttette a fényképet. A pletykák szerint Kurt és multitoxikomán felesége Courtney a fotó láttán elhatározták, hogy meghívják majd Spencert vacsorázni, ha felnő. Nem fog összejönni. Via: Fyoop

razo | 2007.05.31. 12:22 | link | 2 komment | Megosztom

Nightvision.app

night
Távol áll tőlünk a rajongó magatartás, most azonban percek óta gügyögve nyomogatjuk a most letöltött Nocturne.app parancsikonját dokkunkban. A Quicksilver fejlesztőlaborjában készült übercuki alkalmazás ugyanis nightvision módba kapcsolja a monitort, ezt a posztot is éjjeli üzemmódban írjuk. A beállítások menüpont alatt levehetjük az ablakok árnyékolását, beállíthatjuk a fényerőt, és a szenzorok segítségével fényre is aktiválhatjuk a programot. Komolyan mingyárt sírunk. Na viszlát..hülyék. (A screenshot nem a mi monitorunkról készült).

razo | 2007.05.30. 20:44 | link | 1 komment | Megosztom

Jobs+Gates+iPod reklámfilm

Élőben közvetíti ma este a Wired magazine Epicenter rovata blogja a kaliforniai D - All Things Digital konferencia legnagyobb, történelmi eseményét. A Wall Street Journal üzleti megarendezvényén 75 percen át ugyanazon a színpadon tartózkodik majd a világ két legnagyobb számítástechnikai óriáscégének első embere, az ősgeek Bill Gates a Microsoft atyja, és Steve Jobs, az Apple első embere. A téma a két óriáscég filozófiája, és az ipar jövője lesz. Kedvcsinálónak itt egy videó a fiatal Gates főzereplésével, aki szerint az Apple Macintosh az egyetlen olyan számítógép, ami képes az emberek fantáziáját megragadni. (Mélységesen egyetértünk).
Itt pedig az iPod legújabb reklámfilmje, amit Jobs a legutóbbi Keynote alkalmával mutatott be, csak senki sem figyelt oda rá az iPhone miatt. Zseniális '80-as évek revival, lila villámokkal. Szuper-kafa!

razo | 2007.05.30. 19:55 | link | Komment | Megosztom

Grafikusokkal paktál az orvosmaffia

Ha egy újságíró a mindennapi magas színvonalú tartalomszolgáltatásban megfáradva friss élményekre vágyik, akkor baloldali kisnyugdíjasnak álcázva betelefonálhat Orosz József műsorába a Klubrádión, hogy a korrupt orvosokat szidalmazza. "Ezek amellett, hogy paraszolvenciát szednek, újabban szándékosan tűket és kendőket rejtenek el a megműtött betegekben, nyilván így próbálják kilopni az intézmények tárgyi vagyonállományát" - mondaná az újságíró. "Egy kiszolgáltatott beteg testében" - tenné hozzá Orosz József. "Hogy rohadnának meg a szemetek" - pislogna Hofi Géza a túlvilágról, ami egyébként nincs is, és megigazítaná kötött fejkendőjét. Mennyivel izgalmasabb a grafikus élete! Ha egy animátor besokall a napi robottól, értelmetlen kisfilmet készít, idióta címet ad neki és feltölti a YouTube-ra a kész kompozíciót. Nos, a médiafogyasztó mindkét esetben elégedetten böffent a produkció emésztése közben, és ez a lényeg barátaim: "Gyűlölök és szeretek. Kérded tán, mért teszem én ezt, Nem tudom, érzem csak: szerteszakít ez a kín"

razo | 2007.05.30. 17:53 | link | 1 komment | Megosztom

Critical Mass: "A Kiskörút a mi Sztálingrádunk" (update)

obey

Mindent megígért Demszky Gábor László Jánosnak kedd délutáni találkozójuk alkalmával, amikor a biciklis szervezeteket tömörítő Magyar Kerékpárosklub elnöke a választási kampányban beharangozott bicikliút-fejlesztéseket kérte számon a főpolgármestertől. Mint az Erzsébet téri gödörnél tartott délutáni gyűlésen megtudtuk, Demszky bekéreti hivatalába a Szabadság-híd és Astoria közötti útszakasz fejlesztési terveit, melyek a kerékpáros civil szervezetnek tett korábbi ígéretek szerint tartalmaznak egy elkülönített biciklisávot is.

 cm2

László János a gyűlésen kiemelte: a jövőben nem készülhet el bringaút Budapesten anélkül, hogy a kerékpárosok el ne fogadnák azt. Így elkerülhető, hogy különböző félmegoldások, lefestett járdaszakaszok maradjanak a jól hangzó tervekből a kivitelezést követően. Demszky Gábor azt is kilátásba helyezte: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy hétvégéken a Margit hídat félpályán lezárják az autóforgalom elől, hogy a gyalogosok és biciklisek kényelmesebben megközelíthessék a Margit szigetet. A híd keskeny járdája ugyanis rendkívül balesetveszélyes, a kocsik és teherautók gyakran 80-100 kilométeres sebességgel hasítanak a járókelők mellett. A kerékpáros civil szervezet képviselői azt követően fordultak a Főpolgármesteri Hivatalhoz, hogy kiderült: a tervekkel és ígéretekkel ellentétben mégsem épül kerékpáros sáv a kiskörúti felújítás során. "Az új fővárosi bicikliutakat eddig a gyalogosforgalom terhére építették. Most fordulóponthoz ért a kérdés, a kiskörút lesz a mi Sztálingrádunk" - mondta el a Kultplaynek Sinya, a Critical Mass egyik vezetője.

razo | 2007.05.29. 19:56 | link | Komment | Megosztom

critical mass

Geek ételhordók kormeghatározóval

atmic

Csodálatos ételhordó szettet árul a ThinkGeek.com. A 400, 600 és 1000 ml-es műanyagdobozok nemcsak színben és kommunikációban ellenállhatatlanok. Mindegyik fedőn állítható naptár található, melynek segítségével meghatározhatjuk az ennivaló földtörténeti korát még a hűtőbe helyezést megelőzően. Így érdekes kísérleteket végezhetünk: összehasonlíthatjuk például a különféle fejlődési stádiumban lévő penészgombákat. Pontosan meghatározhatjuk, hány nap kell ahhoz, hogy szőrös hármashalom nőjön a spagettiszószra. Minden dobozon van továbbá egy kinyitható szellőzőnyílás is, hogy a látványt megfelelő szagminta vételével is alátámaszthassuk kutatásaink során. Muszáj cucc.

razo | 2007.05.29. 17:50 | link | Komment | Megosztom

geek design

Silent disco és interaktív graffiti a Szabadság téren

A nemrég darabokra zúzott Szabadság tér végre kulturális rendezvénynek ad otthont június első hétvégéjén. A város egyik legszebb tere ugyanis "átváltozik a jövő színterévé": június 1-2-án az éjszaka arra látogatókat interaktív audio-vizuális játszótér várja. A 33Hz alkotócsapat futurisztikus digitál-kreációja (vizuálkeverő, digitális graffiti, interaktív fal) és a szomszédokat sem zavaró, Szigetről ismerős (silent disco) fülesparti szokatlan vizuális és hangélménnyel kecsegtetnek.

A szervezők ígérete szerint a vizuálkeverővel Ön is animálhatja Budapest utcáit, digitális graffitit rajzolhat a falakra és az interaktív falon elváltoztathatja alakját, mint a tér ismert tévés kávézójának udvarán a műintézmény vezetőségi tagjai, amikor egy munkatárs számlát lobogtatva közeledik feléjük. Személyi iratok ellenében a helyszínen kölcsönzött fejhallgatón hallgathatja a DJ-k mixeit. A csendiszkó fellépői június 1-én Palotai, Sanyi (a Tilos Rádiótól), 2-án pedig az egyik csatornán Grasshop, Psure, Marvin, a másikon pedig magyar kislemezekből pörget a Budapest BreakCsokkerz, vagyis Kanada Káosz, Suhaid, Varga Vince. Néz majd nagyot a nosztalgiaműsorából hazafelé igyekvő Vitray Tamás!

Digitális, szomszéd-konform köztéri buli 2007. június 1-2. péntek-szombat, 23.00-03.00 óráig V. Szabadság tér

razo | 2007.05.29. 17:08 | link | Komment | Megosztom

party

Kocsmakereső: hiánypótló magyar google maps klón

kocsma Rajongunk a korszakalkotó fejlesztésekért. Bevalljuk, a Kultplay szerkesztőségi értekezletein is felmerült az ötlet, de persze megelőztek, mert nekünk csak a szánk jár mindig. Boldogan jelentjük (mi mások sikereinek is tudunk örülni), hogy márciusban elindult a magyar Google maps mash-up Kocsmakereső, egyelőre viszonylag kevés tartalommal, szóval lehet kattintani, kedvenc kocsmát bejelölni akár most! A fejlesztők Budapest mellett a legnagyobb magyar városok grafikus, vagy fotó térképén söröskorsókkal jelzik, hová érdemes betérni egy körre. Regisztráció után az adatbázis tetszőlegesen bővíthető fotókkal és leírásokkal, linkekkel, és más finomságokkal, ahogy a Google Earth-nél megszoktuk. Fórum is van, itt városnév alapján létrehozott topicokban lehet beszólni egymás kedvenc helyének. Köszönjük szépen!

razo | 2007.05.25. 11:13 | link | 2 komment | Megosztom

Már nem nevetünk: cseh design New Yorkban

czech

A nyolcvanas években kevés hely volt Európában, ahol még nálunk is szarabb volt élni. Persze, hogy kiröhögtük az éhező románokat, a hullámpalából buherált horgászviskóra pedig külön jelzőnk is volt: csehszlovák. Most meg nézünk hülyén, mint Ladislav Chudík a Nők a pult mögött-ben, amikor nem hozták meg idejében a majonézes hússalátát.

Update: "Közhely, hogy a magyar lányok szépek. De vajon miért csak pornó-Oscart kapnak? A cseh GDP már meghaladja Portugáliáét. Várhatóan 2013-ra pedig elérhetik az unió átlagát" - Haszán Zoltán vonatkozó cikke az Indexen

razo | 2007.05.24. 17:45 | link | Komment | Megosztom

kult design

Interaktív ruhatárral kínoz a lelkiismeret

smoking jacketA társadalmi elidegenedés problémájára, a siker és pénzhajhászó életmód visszásságaira, az egészség megőrzésére és más jelentéktelen dolgokra hívja fel a figyelmet Fiona Carswell designer-képzőművész interaktív kollekciója. Hízelgő sms üzenetek telefonra ragasztható matricán, kézfogásra melegedő téli kesztyűk, átlátszó hörgőkkel szerelt dohányzó kabát, ékszerként hordható anyajegyek. Gondolkozzon el Ön is az élet nagy problémáin, aztán rajzoljon valamit és küldje el szerkesztőségünknek!

razo | 2007.05.24. 16:18 | link | Komment | Megosztom

Szoborpark víz alatt

under

Víz alatti szoborparkot készített Jason Taylor szobrászművész a karib tengeri szigetcsoporthoz tartozó Grenada partjainál. A projekt épp egy éve, 2006 májusában indult a Grenadai Idegenforgalmi és Kulturális Minisztérium támogatásával. A vízfenéken nyugvó, kicsit félelmetes szobrok ugyanis mágnesként vonzzák a könnyűbúvárokat.

A helyi hatóságok szerint ez pedig nemcsak a művészet és környezet kapcsolatára, hanem a tengeri élővilágra, a grenadai természeti kincsekre is felhívja a figyelmet. Valóban: ha hirtelen felindulásból a karib szigetekre utaznánk holnap, a teljesen egyforma paradicsomi helyek közül valószínűleg mi is azt a szigetet választanánk, ahol még a tengerfenéken is túristabűvölő eye candy-vel kényeztetnek.

razo | 2007.05.23. 09:45 | link | Komment | Megosztom

installáció kult

40000 szopást ajánlott a választóknak egy szenátusi jelölt Belgiumban

Míg az orális szex Magyarországon egy súlyos bűncselekmény gyanújának kapcsán foglalkoztatja a közvéleményt napok óta, Belgiumban a szopás vidám dolog (mióta a Story magazin címlapján Liptai Claudiáék Istennek ajánlották gyermeküket, tűpontos stílusérzékünk megengedhetőnek tartja a szopás szó használatát a Kultplay oldalain. A szerk.). Június 10-én az EU közigazgatási központjában választások lesznek, bárhogy is hallgat erről a rendőrkérdéssel, Kádár-csontokkal, Orbán-győzelemmel és egyéb rendkívül szórakoztató Kárpát-medencei hírekkel teli magyar sajtó.

razo | 2007.05.21. 18:33 | link | 4 komment | Megosztom

Internet pornó adatvizuál

Az interneten bolyongva gyakran botlunk burjánzó adaterdőkbe, linkrendszereket ábrázoló színes buborékokba, vagy nem annyira kreatív, mégis érdekes videókba, amelyek kellemes zene kíséretében bizonyítják be, hogy a google látogatottságának növekedése egyenes arányban áll az őserdei fák számának csökkenésével. Mi valószínűleg képtelenek lennénk hasonló videók elkészítésére, hála Marika néninek, a gonosz matektanárnőnek aki miatt még ma is remegve kuporodunk össze a sarokban ha hirtelen sok számot látunk. Az adatok és a százalékok szerencsére nem olyan ijesztőek, ha szépen vannak illusztrálva, valószínűleg ez az adatvizualizáció népszerűségének titka. A számerdő, a színes buborékfelhők és a szórakoztató statisztikai videók után most itt az Infoporn, az adatvizualizáció evolúciójának következő lépcsőfoka. A GOOD Magazine videója az internetes pornóipar statisztikáit illusztrálja, egy felnőtt tartalmakat szolgáltató szájt sztárjának segítségével.

soleado | 2007.05.21. 12:22 | link | 1 komment | Megosztom

Mesterséges nap designereknek Innsbruckban

dome1 Innsbruckban mindig süt a nap - kivéve persze, ha valaki kikapcsolja. Az osztrák városban ugyanis a Bartenbach LichtLabor-ban nemrég megkezdte működését az intézet mesterséges égboltja. 3000 számítógép-vezérelt fluoreszkáló, halogén és LED izzó világít egy négy méter magas kupola belsejében. A rendszer képes a Föld nappali fényviszonyainak szimulációjára, legyen szó trópusi tengerpartról, vagy egy ködös téli délutánról valahol Hajdú-Bihar megyében.

razo | 2007.05.18. 13:46 | link | Komment | Megosztom

A tavasz legcikisebb magyar reklámja

leezing Sokszor siránkoztunk azon, mennyire fantáziátlan és provinciális a magyar reklám, most azonban megtaláltuk a szezon legbénább kreatív anyagát. Általános iskola alsó tagozában nevettünk utoljára a Hong-Kong-i karatemestert tönkreverő burgonyán, akit Krump Lee-nek hívtak. Néhány évvel később Sas József kabaréjában még elhangzott néha a favicc, ma azonban talán maga Maksa Zoltán is elpirul, ha régi felvételeken visszahallja a szóviccet. Pedig Galla Miklós John Cleese-zel készített 1997-es interjújában a brit mester figyelmeztette a magyarokat: "Szerintem a humor három alapszabálya: egy: szóvicc tilos, kettő: szóvicc egyáltalán nem lehet, három: szóvicc semmilyen körülmények között nem lehet." Gratulálunk a CIB Banknak a remek ötletért! A képet kiegésztő szlogen miatt testi fenyítést alkalmaznánk, a grafikussal pedig mélyen együttérzünk.

razo | 2007.05.17. 18:29 | link | 6 komment | Megosztom

Tervezz honlapot az MTV zenetévének!

hats Internetezők tervezhetik az MTV zenecsatorna megújult honlapjának fejlécét. Az MTV Hats (Header Art Treatments) blogról bárki letöltheti a grafikához szükséges méreteket egy photoshop template formájában, majd nincs más hátra, mint továbbgondolni a csatorna világhíres logóját, számtalan képzőművész és designer után szabadon. A legjobbak természetesen rotációba kerülnek. A közösségi honlaptervezés része a Viacom médiavállalat tulajdonában lévő csatorna paradigmaváltásának.

razo | 2007.05.16. 18:03 | link | Komment | Megosztom

Csodapizza

Sokunk álma válhat végre valóra. Gyors és nem reprezentatív közvélemény kutatásom eredménye szerint a megkérdezettek jelentős többsége egy átalkoholizált áttáncolt éjszaka után a lehetséges gyomornyugtatók közül a pizzát választaná legszivesebben. Ha épp útba esik egy éjjel-nappal nyitva tartó pizzéria, ami valljuk be, nem sok van. Namármost, ha legalább annyi pizza automata lenne, mint ahány bank automata van, azt hiszem meg lenne mentve az emberiség. Szerencsére nem csak az én baráti köröm gondolkodik így, hanem az olasz Wonderpizza is, akik több mint 5 év, és 6 millió dollár után elkészítették a világ első pizza automatáját. A pizzák különleges körülmények között lefagyasztott állapotban, szeletekre vágva kerülnek a gépbe, és a pénz bedobásától számított két percen belül az éhező rendelkezésére állnak, fogyasztható állapotban. Jelenleg a cég forgalmazókat keres (az Egyesült Királyságban, Amerikában, Görögörszágban, Ausztráliában, Koreában, Oroszországban, Svédországban és Norvégiában már találtak is), én meg lelki szemeimmel már látom a kígyózó sorokat a Moszkva téren hajnali ötkor. Ó, instant pizza, megidézlek!

Elit Alice | 2007.05.16. 18:01 | link | 1 komment | Megosztom

Berlin, graffitiparadicsom

wall

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Berlinben a Backjumps street art fesztivált. A város nemcsak manapság számít a modern művészetek egyik legngyobb európai központjának. Az egykori Berlini Fal nyugati oldalát már a 80-as évektől látogatták művészek, pl. Keith Haring is, a keleti oldal azonban 1989-ig jószerével szürke maradt. Az ország újraegyesítése után megkezdődött a monstrum lebontása, de a Mühlenstraße-n húzódó több mint 1 km hosszú szakaszt megkímélték, ez lett az East Side Gallery. A HG.hu szerzőjének beszámolója a német fővárosból.

razo | 2007.05.16. 17:41 | link | Komment | Megosztom

street art

szolg. közl.

Huh, elnézést kérünk, a cica elvitte az adatbázisunkat és csak most jöttünk rá, hogy ha Winkler Nóra hangján négymondatos kérdésekkel bombázzuk szegényt, inkább visszaadja az adatokat.

razo | 2007.05.16. 11:12 | link | 1 komment | Megosztom

Városi gerillák újítják fel a ligeti KRESZ parkot



Minimum 15 pár dolgos kezet kér 5 óra munkára Május 20-án reggel kilenctől a Budapest Rekonstrukcio. Az illegális városszépítési hekkjeiről ismert civil közösség idei első akciója során ugyanis felújítja kedvenc helyeink egyikét, a Városligeti Gyermek KRESZ Parkot. A néhány éve még valóban titkos esztétikai gerillatámadások szervezői idén a Szeretem Magyarországot Klubbal közösen pofozzák helyre a városi tér kis darabkáját, a jelek szerint egész komoly költségvetéssel. Új jelzőlámpák és táblák kerülnek a régiek helyére, a használhatatlan padokat lecserélik, a még megmenthető utcabútorokat helyrehozzák, az aszfaltjeleket újra festik az aktivisták - a helyi önkormányzat és a hivatalos illetékesek szégyentől vöröslő orcája előtt. Ez alkalommal az Ültess!
gerillakertész mozgalom tagjaival közösen vonul ki a fehér overálos csapat, így a most elhanyagolt parkban virágok pompáznak majd. Jelentkezni a bprekonstrukcio kukac mymelody pont com emailcimen lehet. Menjen, tegyen jót!

razo | 2007.05.15. 15:14 | link | Komment | Megosztom

gerilla budapest

Sistergős dancehall az A38-on

capletonNem lehet egészen pontosan tudni, mi vár az A38-ra látogató reggae fanokra szerdán. Capleton nagy név, a dancehall rajongók biztosan nem fognak csalódni benne, ám a negyven éves zenész azok számára is reménnyel kecsegtet, akik a jamaikai stílusnak nem a legdurvább változatát részesítik előnyben. Először is Capleton dancehall számai között találhatóak olyan dalok, melyeket nem csak elméletileg táplálnak dallamos reggae gyökerek, emellett pedig zseniális szövegű raggája és amerikai crossover kalandozásai (a keleti parti hiphop kulcskiadójánál, a Def Jamnél is megjelentetett két, erősen rap- és r'n'b-hatású albumot) szintén nyújthatnak valami pluszt a Budapesten nagyon is könnyen utolérhető pure dancehall bulikhoz képest. A soundsystem-kultúra reszelős hangú hőseként is emlegetett Capleton nem szokott kétséget hagyni afelől, hogy az élteti, amit csinál. Koncertjei sisteregni szoktak, állítólag. Jegyet a38-on, a Selekta-Shopban, a bushdoktornál, illetve vidéken az ibusz irodákban lehet venni, ára a helyszínén 5000, elővételben 4500 forint. A Dancehall.hu értesülései szerint a belépő gyorsan fogy, érdemes már ma eldönteni mi legyen, mert az utolsó pillanatban lehet, hogy már nem lesz mód a bejutásra.

anna | 2007.05.15. 14:53 | link | Komment | Megosztom

Elkészült a Kultplay robotkollégája - videó

Létrehoztuk Magyarország első, bloggerek számára készült robotasszisztensét a hétvégi interactive recycling workshopon. A rendezvényről, és a physical computing úttörő szerepéről korábbi posztjainkban olvashatik Ön. Most pedig nézze meg az eseményen készült videót, és szavazzon a legjobb prototípusra!

razo | 2007.05.14. 13:02 | link | 2 komment | Megosztom

Kádári hagyaték lenézni a képregényt

sinner

Míg a képregény Franciaországban, Japánban vagy Belgiumban része a mindennapok vizuális kultúrájának, Magyarországon sokan mondják: nincs ennél értéktelenebb nyomtatott termék. Két éve a Sin City című film kapcsán Bölcs István a 168 Órában analfabétának nevezte a képregényolvasókat, a képregényt pedig a „nemolvasók számára lebutított“ műfajnak titulálta. A sajtó ma már új magyar aranykorról és művészetről ír. Arra kértük a szakma hazai vezetőit: oldják fel az ellentmondásokat.

Cikkünk a HG.hu-n.

space night rockers | 2007.05.11. 18:45 | link | Komment | Megosztom

comic

Készül a Kultplay saját robotasszisztense

Világító gőzgépek színes felhőket eregetnek egy vízzel teli zománcozott fazékból. Kiszuperált játékautó motorjára kötött webkamera készít felvételeket az olvadt ónszaggal megtelt teremben. Az imént kölcsön kaptunk 12 voltot, kábelek feszülnek relék között. Muhhahha!! Gonosz tervünk hamarosan valósággá válik, ráadásul Ön is csapdánkba sétál majd. Szombaton szolgálatba lép a Kultplay saját szerkesztőrobotja, aki komment feedünkre veti majd vigyázó plazmaszemeit. Amikor Ön gyanútlanul hozzászól egy posztunkhoz, új munkatársunk azonnal tüzet nyit. Az offolók retteghetnek. Robotunk hamarosan közvetlenül reagál majd a Kultplay olvasóinak aktivitására.

space night rockers | 2007.05.11. 17:30 | link | 6 komment | Megosztom

Robotot hekkelünk a Kitchen Bp. workshopján

Itt a következő lépés a szabad forráskódú szoftverek és a közösségi tartalomszolgáltatás után: Open source hardverekkel kísérletezünk éppen Somlai-Fischer Szabolcs és az MHM Computer workshopján, ahol a milánói Arduino cég vezetője Massimo Banzi avat be bennünket a physical computing titkaiba. A péntek reggel kezdődött kétnapos program során terveink szerint meghekkeljük Planet Fightert, a beszélő robotzsarut, és USB kábellel laptopunkhoz kötjük. Az első napon tanulásképpen prototípusokat hozunk létre: usb portra kötünk izzósorokat, melyek egy kis program segítségével aktiválhatók a technológiák összekapcsolása révén. Mindez - hasonlóan a blogok úttörő szerepéhez az újságírás megújításában - civil kézbe adja az új, interaktív technológiák kidolgozásának mindeddig csak a szakemberek számára érthető eszközkészletét.

space night rockers | 2007.05.11. 13:19 | link | 11 komment | Megosztom

Amerikai fogyasztói önarckép

Elég ijesztő az is, amikor azt halljuk, hogy csak Amerika lakossága óránként 2,5 millió műanyag flakont használ el, naponta 426.000 mobiltelefont dob ki, vagy hogy az amerikai állam óránként 125.000 százdollárost költ az iraki háborúra. Pláne, ha ezt látjuk is. Chris Jordan ezt, és hasonló adatokat örökített meg fényképeken, Running the Numbers címet (és Egy amerikai önarckép alcímet) viselő, folyamatosan bővülő sorozatában.

A fotós nem titkolt célja, hogy az absztrakt, távolinak tűnő adatok helyett szemléletesebb módon szembesítsen tényekkel. A képek több ezer kisebb kép összeillesztéséből születtek. Jordan szerint a képek csak teljes nagyságukban, élőben igazán hatásosak, de mivel most sajnos kivételesen nincs alkalmunk kiugrani a new york-i kiállítás megnyitójára, ezért megelégszünk a jpg formátummal.

Elit Alice | 2007.05.10. 13:23 | link | 1 komment | Megosztom

kiállítás

Reklámplakátok Comedy Central módra

Ha grafikusok lennénk, elkészítenénk a Comedy Central alább posztolt zseniális plakátjainak magyar változatát, csak hogy megmutassuk, hogyan tennék teljesen tönkre itthon az egyszerűségében tökéletes koncepciót. Képzeljen a poszerre sok színt, csillagot és fényeket, médiasztárok fotóit és frappánsnak szánt szóvicceket. Pedig mennyivel jobb így, nem igaz? cc

razo | 2007.05.10. 12:10 | link | 2 komment | Megosztom

Könyv: titkos társaságok, nemzetközi zsidók

osszeeskuvesJó ideje mondogatják szakemberek, hogy a bűnügyi irodalom és filmipar változóban van. Rég véget ért a hidegháború, James Bond harcolt azóta orosz, arab, észak koreai és szerb maffiózók ellen, míg végül elfogytak a gonosz nemzetek. Új level boss köpködi az izzó ólomdarazsakat, úgy hívják: Titkos Társaságok, Szekták és Összeesküvők.

A Da Vinci Kód sikere épp ennek a paradigmaváltásnak köszönhető, nem a sztorinak, vagy az író kiemelkedő teljesítményének. Az Agave Kiadó nonfiction sorozatának legújabb darabja érzékenyen reagál a piaci igényre: Daniel Pipes, az Egyesült Államok külügy- és védelmi minisztériumának korábbi munkatársa elemzi a Nyugat összeesküvés-elméleteit és azok borzasztó hatásait egy szellemes és provokatív műben.

Kimutatja, hogy Európa hogyan fejlesztette ki a keresztes háborúktól kezdve az összeesküvés-elméletgyártás két irányzatát. Az egyik a titkos társaságok alakját vette fel a templomos lovagoktól a szabadkőműveseken át egészen a Külkapcsolatok Tanácsáig. A másik azt bizonygatta, hogy a „nemzetközi zsidóság” mozgatja a világot. Pipes megjeleníti azt a rettegést, amely szerint az egyik vagy másik fenti tényező főzte ki a francia és orosz forradalmakat, a két világháborút és a modern történelem más kulcsfontosságú eseményeit. Bemutatja az összeesküvés-elméletek iszonyú következményeit abban a korban, amikor Hitler és Sztálin hatalomra jutottak, és amikor 1945-öt követően ez gondolkodás a nyugati hatalom központjából a politikai és földrajzi perifériára tevődött át.

Daniel Pipes: Összeesküvések
Borítóár: 2680,- Ft Terjedelem: 330 old
Megjelenés: 2007. május 24.

razo | 2007.05.10. 11:08 | link | Komment | Megosztom

könyv

TGM, a robot


Csodálatos videót posztolt a Subba mocsok underground bulvárblog, ahol rendszerint túl jó anyagok jelennek meg mondjuk egy a-b státuszú Velvet olvasó agyi befogadóképességéhez mérve. (Ha 3D-ben képzeljük el az Index hírportált, képzeljünk alája szőlőprésnyi emberi testnedvet, abban áll a cucc). Ne csak arra figyeljenek, ahogy TGM a beszélgetés végén kikapcsol! A vitapartner, a műsorvezető, a stúdió, a díszlet! A frizurák, a ruhák!! Hajjaj..

razo | 2007.05.09. 11:37 | link | 1 komment | Megosztom

freak

Kula Jani kalandjai

borito "Ez a mi Soho-nk, ahol élünk. Főutcánk a Nagymező, és bár van itt Soho London Pub és Soho Palacsintázó, a miénk az alsó manhattani south-houston soho-ról kapta a nevét, elsősorban néhány falfestmény miatt."

Stark Attila a VI.-ik kerületben, konkrétan a Kultplay szerkesztőségének szomszédságában lakott 8 éven át. Most megjelent művészkönyvét a Nagymező utcai Csirkecsibész gyorsétterem, a mindig zárva tartó Red Royce night klub, a Semiramis kávézó, a Művész Mozi előtti pad, valamint a szín és forma szerint csoportosítható különféle kutyaszar típusok éppúgy inspirálták, mint viharos magánélete, a Kultiplex murvás kerthelyisége, és Gergényi Péter kackiás bajuszkája. Kulocity címmel könyvben adta ki összegyűjtött festményeit, illusztrációit és portréit a Roham Kiadó. Stark Attila a Magyar Iparművészeti Egyetem végzős hallgatójaként diplomamunkának készítette a kötetet, melyben rajzos naplórészleteket, illusztrációkat, festményeket és montázsokat találunk.


razo | 2007.05.07. 20:18 | link | 1 komment | Megosztom

street art könyv

South Park Mac vs. PC

Rendszergazda sajátosság ugyanazon a viccen többször nevetni, viszont az Apple lassan túlléphetne már ezen. Via Cult of Mac

razo | 2007.05.06. 15:56 | link | Komment | Megosztom

Bonobo live a Merlinben

bonobo Végre nem hakni DJ szettel, hanem komplett zenekarral érkezik Budapestre a pihepuha jazz-be csepegtetett elektronika nagymestere, Bonobo. A Ninja Tune kiadó harcosát a mostanában kissé elkopott hangzású downtempo és trip-hop műfajok megújítójaként is emlegetik a kritikusok. A számos hangszeren játszó, valamint tucatnyi színházi előadás zenéjét jegyző Simon Green hangminta-kollázsaira Mr. Scruff figyelt fel, majd igazolta le a ninják közé 2000-ben.

soleado | 2007.05.04. 10:33 | link | 1 komment | Megosztom

All your code belongs to us (update)

Még több fejlemény a túloldalon. Update hegyek!

space night rockers | 2007.05.03. 14:18 | link | Komment | Megosztom

Bostoni teadélután 2.0 - videón a Digg botrány

Digitális bostoni teadélutánnak nevezi a világsajtó a kedden este történt példátlan user forradalmat a Digg közösségi portál adminja ellen. Az online felkelés akkor robbant ki, amikor a userek észrevették: folyamatosan törölte a médiavállalat moderátor csapata azokat a felhasználói posztokat, melyek a HD-DVD technológia másolásvédelmének feltörésére alkalmas kódot tartalmazták, vagy linkeltek az adatot tatalmazó külső blogokra. A válasz természetesen egy kiadós flamewar lett, végül a site nem bírta tovább cérnával. A botrányos ügy újabb szeg a Világgazdaság 1.0 koporsójába, amiből szerény véleményünk szerint már csak egy jól időzített világégés segítségével kelhetne fel a gonosz aggastyán. A vita mindenesetre megindult, ahogy erre számítani lehetett: Vége az online demokráciának? Vagy éppen most kezdődött? Kinek használ, ha a globális cégek beperlik a Digg-et és eltűnik a bolygó legnagyobb közösségi portálja? És akkor mi van, ha eltűnik? Lesz helyette másik. "Pandora szelencéje kinyílt, és soha többé nem lehet már bezárni" - lelkendezik a portálon a MrBabyMan nevű user egy 14 órája kelt bejegyzésben. Szerkesztőségi véleményünk szerint aggasztó, hogy a mai Magyarországon hasonló problémák társadalmi vitája helyett a polgárok inkább ellopják a volt kommunista pártfőtitkár csontjait a temetőből, így tematizálva a közbeszéd folyását hetekre. Webdemokrácia? Digitális cenzúra? Változó gazdasági-üzleti-szerzői jogi modellek? Könyörgünk: hírértékű mindez egyáltalán Magyarországon? A fenti videó mindenesetre zseniális munka. Cenzúra élőben: a nagy körök a posztokat jelentik, a sárga pöttyök pedig a diggelő felhasználókat. Kövesse, hogyan törli őket könyörtelenül a cég adminisztrátora!

razo | 2007.05.03. 12:01 | link | 5 komment | Megosztom

Nemzetközi DJ káosz a Merlinben

A Kollektíva Crew bulisorozatának második partiján berlini, prágai és budapesti dj-k mellett nem kis extraként megnézheti a “2006 legjobb fiatal tervezője” díjat bezsebelő Nanuschka divatbemutatóját is. A nemzetközi electro-indietronika underground klub-esten Berlint a “Berlin Hilton” alapítója és rezidens DJ-je -az eredetileg brazíliai- Kate Boss képviseli, aki a zenélés mellett ír, performanszokat tart és videoművészkedik.

A detroiti születésű DAMIAN képviseli Prágát, aki már három éve a prágai electro-rock zenei színtér meghatározó alakja. A Heartbeats -Electro Thrash A'cappella - partik rezidense, saját rendezvényei mellett több helyen megfordult már, idén fellépett a Klaxons lemezbemutató koncertjén Bécsben, és a Ghostly International Records felkérésére nemrégiben Detroitban játszott.

Hogy teljes legyen a nemzetközi káosz, fellép még a magyar színekben játszó de amúgy amerikai Brandon aki a Gumipop csapatát erősíti, a kitudja már hány buliért felelős Popbitch, no meg a Kollektiva házigazdái, Tmx és Fullstereo. Május 11-én igazi nemzetközi electro indietronika fashion show egyveleg, és egyet fizet kettőt kap koktélakció a Merlinben.

soleado | 2007.05.02. 14:05 | link | Komment | Megosztom

party

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.