Bloggereket fenyeget az Index?

Holy fuck! Nem sokkal a blogokat is integráló, webkettes jellegű arculatváltás után háborút indított az Index hírportál a Mozilla böngésző AdBlock pluginjét túlságosan kreatívan használó bloggerek ellen. Az index.hu ügyvédei bírósági tárgyalással fenyegettek meg egy magyar bloggert, mert egy reklám filterhez olyan szerver listát készített ill. publikált, amivel az index banner rengetegét is ártalmatlanítani lehetett - írja legnagyobb megdöbbenésünkre a Konnektor.org.

A nemrég megújult hírportál, amely nyitólapján számos webkettes alkalmazással és blog.hu-s blogos tartalommal igyekszik a civil újságírást integrálni a mainstream szerkesztett tartalmak közé, konkrét Btk. passzusokkal riogatja, és bűncselekmény elkövetésével vádolja az Ajnász.hu blog üzemeltetőjét, amiért a Firefox böngésző AdBlock extensionjéhez szűrőlistát készített, és ez tartalmazza az Index.hu weboldalt is. Az Index esetében nem példa nélküli a kellemetlenkedő userek ellen indított jogi támadás: a médiacég állítólag perrel fenyegette meg a HuFilter oldal üzemeltetőjét is szintén egy Firefox plugin reklámszűrő miatt. Érthető okokból a blog.hu alapú, egyébként remek magyar blognetwork tematikus blogjai sem posztolnak az ügyről A hallgatás majdnem teljes, leszámítva egy tegnap megjelent protest oldalt, ahol a blog.hu vezető fejlesztője, Blumi is leteszi a voksát az Index szánalmas, tahó lépése ellen. A blog.hu bölcs előrelátással címlapon hozza gyűjtését a témában megjelent posztokból.

A médiamogul ügyvédje szerint:"(...)Az Ön (Ajnász Oldal) által fejlesztett karbantartott és terjesztett, tehát harmadik személyek, felhasználók számára elérhetővé tette reklámszűrő szoftverrel Ön többek között a társaságunk által üzemeltetett weboldal tartalmát is megváltoztatja.(...), noha a Firefox plugin harmadik személy számára hozzáférhetővé tett szűrőlistája semmiképpen sem nevezhető szoftvernek, főként, mivel egy szöveges file-ról van szó. Elég érdekes színezetet kap mindenesetre az eset fényében az Index designváltása kapcsán rögzített humoros Uj Péter video interjú, melyben a főszerk. a valóban rettenetes hazai médiaviszonyokból űz jó érzékkel gúnyt.

Követeljük, hogy egy jókezű grafikus készítsen a független hazai blogok számára protest bannert. Ha kapunk ilyet, kitesszük. Arról pedig szólni sem érdemes, hogy vajon miért a mezei usereket támadja a portál, milyen összefüggéseket vet fel a lépés és hogyan váltak nevetségessé nemrég hasonló médiavállalatok, amikor jogi úton próbálták korlátozni a internetdemokráciát. Érdemes elolvasni Angelday egy korábbi posztját, melyben még a régi Index design kapcsán világít rá a hasznos felületek vs. bannerek kiábrándító relációjára az oldalon. A helyzet ma még sokkal rosszabb, azonban úgy tűnik, könnyen pórul járhat, aki freeware pluginokkal próbál javítani rajta.

razo | 2007.08.23. 16:12 | link | 12 komment | Megosztom

média.hu blog

Kelt 2007.08.23. 17:49:02

Délelőtt kint volt az index címlap bloghus dobozában Konrád összefoglalója az adblockgétről. Hallgatásnak éppen nem nevezném, bár hivatalos reakció tényleg nem volt.

(http://onlinemarketing.blog.hu/2007/08/22/a_masik_ut_2_0)

razo 2007.08.23. 18:28:36

mndjuk nem igazan tehetnek mast. egyre tobb poszt szuletik a temaban

sztahanov 2007.08.23. 18:53:47

Van mar hivatalos reakcio, viszont azt hol latjatok, hogy bloggerek ellen indult a haboru?

razo 2007.08.23. 19:21:09

http://hup.hu/blog
http://ajnasz.hu/blog/

Sztahanov, ezek az inkriminált oldalak. Egyebkent ugy fogalmaztam, hogy "AdBlock pluginjét túlságosan kreatívan használó bloggerek" ellen. Olvastam a hivatalos reakciot, bovebben az uj posztban legfelul. Egyebkent nem gondolom, hogy akar Up, akar barki donteshozo ujsagiro tudott errol. Remelem megkapta a magaet a felelos...

sztahanov 2007.08.24. 09:29:42

Nem, razo, a 'Bloggereket fenyeget az Index' címre gondolok, ami annyira indexes címadás, hogy az már fáj. Mi köze az adblocklistapublikálásnak a bloggerséghez? Vagy akkor már írjátok azt, hogy az Index férfiakat fenyeget - legalább annyira igaz az is.

razo 2007.08.24. 10:32:31

Most komolyan: szerinted a BoingBoing milyen cimat adott volna, ha ugyanez Amerikaban tortenik nagyban? Ez itt kicsiben tortent, es az Index megerdemli, ha kap egy kicsit (nyilvan nincs jelentosege, kevesek vagyunk mink) mégpedig azert - es most szemelyes erzelem kovetkezik: kurvara duhos vagyok arra a hozza nem erto, azonnali kirugast erdemlo munkatarsra/akra akik majdnem mindent tonkretettek. Ertsd: ha ez atmegy, az Index hitele a userek elott oda. Aki ezt kitalalta-engedte-megirta-elkuldte, mind felelos es kis hijjan tonkretette a mediavallalatot. Az ilyesmi nem jatek, aki pedig arra hivatkozik, hogy "valamit tenni kell a blockerek ellen" es ugy gondolja, hogy ez volt a megfelelo lepes, szinten femforgacsolo muhelybe/a nepszavahoz valo es nem egy piacvezeto, uj iranyokba nyito frissen atalakitott tartalomszolgaltato sales/jogi csapataba.

razo 2007.08.24. 10:34:42

arrol nem beszelve, hogy a pert elvesztette volna az Index.

sztahanov 2007.08.24. 10:36:34

Szíved joga, hogy azzal a pár emberrel azonosítsd az Indexet, aki kiküldte, és nem azzal a 99%-kal, aki infarktust kapott tőle. Az Index -megérdemli-, hogy üssék, oké, vettem, nincs értelme tovább vitáznom veled erről.

razo 2007.08.24. 10:44:28

Haho, pillanat, nem en vagyok a hibas! Ahogy az adblock listat megjelenteto user sem hibas! Megsertodes vissza a feladonak. Az pedig - mar ne haragudj - hogy a ceges fejleces ugyvedi levellel a szerkesztoseg nagy resze nem ert egyet, az maganugy. Az Indexert aggodom, nem ellene, ne erts felre, es foleg ne told tovabb - rossz iranyba - a jogos duhodet.

nemo_kapitany 2007.08.24. 13:32:38

tenyleg teljesen ertelmetlen a cim sajnos, mivel valojaban _embereket_ fenyegetett perrel az index.

nena 2007.08.24. 13:40:38

a cim nem is indekszes nincs benne pisi-kaki-geci sot meg dugas sem

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.