Anigif '07 - másképp villog



Razzia Cattani, a műfaj hazai szakértője 2005-ben végzett egyszemélyes közvéleménykutatása szerint az olvasók a fajfenntartás mellett kiemelkedően magas arányban igenelték az "apró mozgó dolgokat" és a "szavazásokat" online tartalomfogyasztáskor. A YouTube óta nem igazán kunszt vicces videókat netre tölteni, és valljuk be: az anigif hisztéria egykor ugyanazokat a receptorokat célozta az irodai dolgozók agyában, melyeket ma magasabb szinten stimulálnak a közösségi megosztók. Íme, az új generáció.



Évek óta referencia értékű az a több részes sorozat, melyet a napjainkban visszavonultan alkotó Mester készített az egypontnullás magyar honlapkészítés hőskorának képi anyagából. Volt benne lángnyelv és biciklis fejreesés, előkerült Sophie Marceau melle és persze Csubakka is, a listát pedig maga Kovács Kálmán, Magyarország egyetlen kakaóbiztos anigif minisztere értékelte kacsintás útján.



Évszázadok múltak el 2005 óta, az anigif azonban ma is velünk van. Anélkül, hogy Razzia babérjaira törnénk, összegyűjtöttük idei kedvenceinket, melyek jól láthatóan túlléptek a korai munkákra jellemző ikonszerű vizualitáson, a technológia pedig a szemérmetlen képi hedonizmus szolgálatába állt.



Az új anigif nem az állókép életre kelésének csodáját ünnepli forgó @-al, és TNT-t kapirgáló kakassal. Az idei termés direktben sokkol, nem cél a mozgásban rejlő humorforrás kiaknázása, a kibontakozó apró jelenetekkel megvalósított történetmesélés.



Ma másképp villog a pixel, a mozgás öncélú és pszichedélikus, vicces jelenetek helyett gondolatmentes eyecandy-t fogyaszthat összeállításunkban.



A felnőtté vált műfaj már nem a házi készítésű weboldalak chimp attract faktorát hivatott emelni, a képek dimenzióváltása, a jelentősen megnőtt felbontás is az önállóan fogyasztható alkotások halmazába emeli a korábban egyszerű vizuális segédanyagként használt anigifet.



A YouTube óta nem igazán kunszt vicces videókat netre tölteni, és valljuk be: az anigif hisztéria egykor ugyanazokat a receptorokat célozta az irodai dolgozók agyában, melyeket ma magasabb szinten stimulálnak a közösségi megosztók. A .gif képformátum új utat talált magának a Fffound-hoz hasonló blogok adatbázisában, ahonnan válogatásunk számos darabja származik.



Az anigif már nem röhejes, olcsó honlap-alkalmazás, és online minivideóként is halott. Helyette itt az új, artsy gif: pszichedélia 500x500 pixelben, mini loop, képminta vizuálelem. Éljen sokáig!

  


Update:

dH kommentelte (lásd alább) a következő videót, ami nyilvánvalóan megkoronázza összeállításunkat: 

razo | 2007.12.12. 18:32 | link | 3 komment | Megosztom

web kult design

dH · http://dh.squidcode.com 2007.12.12. 21:30:19

A műfaj nagy klasszikusa a totálisan skizo Cyriak, aki két év alatt összeollózott animgifjeiből az alábbi videót vágta: youtube.com/watch?v=-3JCESdFNyw - óvatosan, mert a chiptune is hihetetlen gyorsan képes beégni az ember agyába... örökre.

soleado 2007.12.12. 23:48:02

fuuu dH ez nagyot utott! koszi

szaboat 2007.12.13. 10:11:33

ajanlanam meg a kovetkezo yayhooray-es threadet forraskent

www.yayhooray.com/thread/78078/the-new-animated-gif-thread

van par nsfw kep de vannak finomsagok is :)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.