Titkos wellness-könyvbemutató robotokkal a Szlovák Intézetben



Vadonatúj kiadványait mutatta be a pozsonyi Kaligram Könyvkiadó és a budapesti Szlovák Intézet igazgatója északi szomszédunk Rákóczi úti főhadiszállásán, de a lényeg nem a kultúra volt, hanem a kaja. Kellemes érzés ugyanis, amikor a januári Budapesten, egy szmogtól terhes csütörtök este randevút ad egymásnak egy jó adag gőzölgő marhapörkölt, egy saját agyvelejét búra alatt pácoló lánctalpas robot és saját gyerekkorunk.

Lapozzon és mindent megmagyarázunk!

Titkos meghívót kaptunk a héten, melyben vastag betűkkel szerepelt a következő rész:
"Bizalmas és kizárólag a címzett számára szóló üzenet. Ha ezt az üzenetet tévedés folytán kapta meg, kérjük sziveskedjék az üzenetet haladéktalanul és véglegesen megsemmisíteni, továbbá ennek megtörtéről a feladót a fenti elektronikus levélcímen értesíteni."El voltunk bűvölve, bár először nem értettük, miért a szigorú VIP hangvétel, hiszen sem Fekete Pákó, sem Havas Henrik nevét nem olvastuk az anyagban. Aztán ahogy figyelmesebben áttanulmányoztuk a szöveget kiderült, miért kellett titkolnunk az esti rendezvényt napokig: marhapörkölt is lesz fehér kenyérrel, valamint kétféle bor és kávé a Kaligram kiadó magyar nyelven megjelent új könyveinek bemutatóján a Szlovák Intézetben.



Bár nyilván természetes, hogy a VIP státusz és a pörkölt miatt mentünk (egész nap nem ettünk az esti sajtájra készülve) azért megnéztük a kiadványokat is hamár: kedvencünk N. Tóth Anikó Tükörkönyve, melyben a bevezetőben említett színes robotokat, mobiltelefont és számítógépet is találtunk Csanda Máté és Németh Ilona értő tolmácsolásában. A sztori egy kislányról szól, aki valahogy a gonosz Gépek hatalmába kerül. Elég félelmetes, olvassa:

"Ani és a villamos döbbenten látta magát sápadtan, reszkető tagokkal a képernyőn. Különösen azután, hogy a falak mentén álló rozsdás gépek egyszerre fészkelődni, mocorogni, nyújtózkodni kezdtek. No, Csak nem féltek? Brahahu! - nevetett a Vezérlő, ha egyáltalán nevetésnek lehetett nevezni azt az iszonyatos hangot, ami a csarnok minden sarkából visszhangozva dübörgött, zúgott, kattogott, hiszen csatlakozott hozzá a többi gép is. - Á dehogy - lehellte Ani, a villamos pedig egy pici csengőhangot se kockáztatott meg, mert elárulta volna magát. - Na azért! - csattogott a vezérlő."
Az új kiadványok között megtaláltuk gyerekkorunk egyik kedvenc olvasmányát Weöres Sándortól. A "Ha a világ rigó lenne" most jelenik meg hatodszor, 1984 óta első ízben, az ismert borítóval és illusztrációkkal:



A méltatásokat inkább kihagytuk, szerencsére különteremben zajlottak. Az este tanulsága mindenesetre a következő: nincs rossz sajtóesemény, csak kevés kaja-pia. Kurátor olvasóink ezt akár bölcseletként is megőrizhetik, ingyen adjuk!

razo | 2008.01.31. 21:22 | link | 2 komment | Megosztom

könyv kiállítás

gábor · http://www.zavodjenje.com 2008.02.01. 09:01:54

P.S. az még nagyobb poén mikor a SPAM alá csempésznek olyan "confidential"-os üzit ;~)

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.