KultplayTV: Kínai kortárs Bécsben




Sosem volt még olyan közel hozzánk a világrend megdöntésén munkálkodó Kína, mint az utóbbi hónapokban, amikor a bécsi Museum Moderner Kunst átfogó kiállítást szervezett a hatalmas ország kortárs képzőművészetének bemutatására. A február elején bezárt tárlat 42 alkotó több mint száz festményét, fényképét, installációját és videóját vonultatta fel, hét témakör köré csoportosítva.

Az osztrák fővároshoz közeli Szombathelyen készülő független online magazin, az Alpokalja Online ajánlója szerint az 1990-es évek politikai és társadalmi átalakulása nyomán egyre inkább a nemzetközi figyelem középpontjába kerülő művészek közül ki humorral, ki kritikusan szemléli a kínai társadalomban zajló változásokat - a kapitalizmus térnyerését, a globalizálódást, egyén és tömeg egymásnak feszülését vagy éppen a nyugati művészet térhódítását. Alkotásaikban egyaránt fellelhetők a hagyományos kínai kultúra és a hosszú évtizedekig rájuk kényszerített szocialista realizmus elemei.

Köszönjük a videó nyersanyagot Budhatominak, a kiállítás anyagát bemutató Flickr fotósorozatra pedig Molnár Dániel hívta fel a figyelmünket.

space night rockers | 2008.02.15. 17:54 | link | Komment | Megosztom

kultplaytv kiállítás

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.