"Gengszter módszerek" - szabadcsapatot vezényelt a IX. kerület a Kultiplex ellen

Amikor tegnap elbúcsúztunk a Kultiplextől még nem sejettük, hogy szó szerint az utolsó békés órákat tölthettük a műintézményben. Ahogy arról már minden létező blog és portál beszámolt, ma a korábbi egyeztetéseket felrúgva mégis erőszakkal zárták be az épületet a kerület által felbérelt civil ruhás izomemberek.  15:30-kor sajtótájékoztató lett volna a további tervekről, költözési lehetőségekről, a pletykák szerint utcáról verbuvált "verőemberek" azonban nem engedték a házba sem az újságírókat, sem Bakács Tibor Settenkedőt, a Tilos rádió munkatársát, a január 10-e óta tartó Dózer fesztivál kommunikációs vezetőjét.

Bakács érdeklődésünkre kijelentette: "gengszter módszerrel" vette át a tulajdonjogok gyakorlását a kerület, arról pedig nincs tudomása, hogy kik és milyen szerződés alapján állják el testükkel a bejáratot. Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy vajon a kilencedik kerület közpénzből fizeti-e a Kultiplex épületét einstandoló biztonságiakat, s ha nem, ki állja a cehet. Juhász Péter, a Tilos rádió munkatársa ehhez hozzátette: eddig csaknem 300 millió forintot bukott az önkormányzat a kultival vívott harcban, számításai szerint ennyibe kerül ugyanis az épület lerombolása, a tervezett park kialakítása és a folyamatos biztonsági őrizet biztosítása.

A helyzet csütörtök délután mindenesetre nem úgy fest, mintha a közeli órákban bárki is hajlandó lenne válaszokat adni a megdöbbentő ostrom körülményeivel kapcsolatos kérdéseinkre. A Tilos rádióban változatlanul folyik az adás, néhány rádióst beengednek, másokat - a szintén műsorvezető Bakácsot például - erőszakkal tartják távol a stúdiótól. Érdekes adalék a történethez az is, hogy tegnap este a Duna televízió adásában Hardy Róbert, a kerület alpolgármestere még a kultúrközpont további sorsáról vitatkozott Bakács Tiborral és noha nyilván tudott a ma reggelre tervezett akcióról, egyetlen szóval sem említette, hogy a kerület radikális lépésre készül.

A nemzetközi gyakorlatban egyébként gyakran előfordulnak hasonló költöztetések, főként, ha használaton kívüli ám, újrahasznosítás előtt álló épületbe költöznek kulturális intézmények. Ilyenkor azonban a teremtett kulturális érték védelmében Nyugat Európában zökkenőmentesen, egy másik, hasonló ingatlan felajánlásával oldódik meg a kényszerű helyzet. A Kultiplex esetében eddig az óbudai Gázgyár egyik épülete merült fel lehetséges helyszínként, ez azonban nyilvánvalóan sem elhelyezkedésében, sem funkciójában nem lenne képes betölteni a hosszú évek óta kialakult belvárosi kulturális központ szerepét.  

razo | 2008.02.28. 17:07 | link | 6 komment | Megosztom

kult budapest

Nosztalgiaroham és akciófotózás a Kultiplexben + illegálisan szépült meg a szomszédos park




Nem akartunk bemenni a Kultiplexbe, csak a Budapest Rekonstrukció által helyrehozott szomszédos parkot szerettük volna lefényképezni, mégis úgy alakult, hogy miközben Soleado egy spontán szociofotós megmozdulás alkotótársává vált, én erősen ittas állapotban nosztalgiáztam a Kulti legendásan professzionális főpincérével, aki olyan hangsúllyal tudja mondani, hogy "1850 dollárt kérnék szépen" mint amikor egy sportriporter világcsúcsot jelent be rúdugrásban.
 

razo | 2008.02.27. 19:16 | link | 1 komment | Megosztom

kult budapest

Online népszavazással újít a Pollr

Kedvenc webkettes szavazórendszerünk előrehozott népszavazással újítja meg honlapját. Ide kattintva a Márciusi Kérdések egyikét találja, és ha még nincs herótja az egész marhaságtól, akár szavazhat is kedve szerint, vagy beépítheti a kérdést saját blogjába. Látjuk előre, mi lesz a következő napokban: szoci platformülésen és fideszes polgári körben szinte egyszerre jön az sms: "népszavazás az interneten!! Szavazz Te is igennel/nemmel!!" Szóval azt jósoljuk, több száz pártirodista mozdul rá a Pollr rendszerére hamarosan, még az is lehet, hogy Baja Ferenc gyorsan leprogramoz egy random ip címet generáló szkriptet, vacsora után. Bennünket sajnos sehogy sem vitt rá a lélek, hogy a Kultplayen megjelentessük az "OVB Határozat" szókapcsolatot, ezért inkább felteszünk egy saját, eléggé fontos kérdést:

razo | 2008.02.26. 22:03 | link | 8 komment | Megosztom

web2 politika média.hu

Megfojtja saját gyermekét a DivX



Február 28-ig lehet videózni és letölteni, a könyvtárbővítést pedig már napok óta letiltották a Stage6.com-on. Bezárja népszerű közösségi videómegosztó oldalát a DivX, ahol az elmúlt években a YouTube és társai által szolgáltatott Adobe Flash formátumnál lényegesen tömörebb, akár HD filmeket is nézhettünk real timeban. A hivatalos indoklás szerint a lépésre azért volt szükség, mert a cég ismert videopluginjét fejleszti inkább multiplatformosra: a tervek szerint a jövőben Playstation és XBox 360 kompatibilis lesz a DivX player.

Bár a site egyik vezető üzemeltetője, Tom (aka Spinner) nyitólapon elhelyezett búcsúlevelében nem szól az ügy hátteréről és a híradások is szűkszavúak, a döntés várható volt. A Stage6 következő generációs videómegosztóként komplett mozifilmeket és más jogdíjas tartalmakat is közzé tett (csütörtökig jelen idő), hatalmas usertömeget supportált, fejlesztett és bővítette a szolgáltatásait, egyszóval keményen beszállt az online videó bizniszbe, ami azért szokatlan egy webplayer fejlesztő cégtől.

Nyilván két út állt a DivX előtt a közelmúltban: az egyik, hogy megcsinálják a világ legjobb videómegosztóját, webtv platformmal és a többi nextgen cicomával, vagy nem váltanak profilt és azt csinálják inkább, amihez jobban értenek: plugint fejlesztenek mindenféle platformokra. Hiába mutatott példát a Winamp jubileumi kiadásával, mely egyszerű webplayerből az iTunes pécés vetélytársának pozícionálja magát, a DivX-nél inkább úgy döntöttek, maradnak a kaptafánál, a HD videó piacot pedig meghagyják az olyan veteránoknak, mint a nemrég szintén 1080p-ben szolgáltató Dailymotion.

Szóval csütörtökig mindent bele, uraim.

Köszi, hogy szóltál, Veszig

razo | 2008.02.26. 21:06 | link | 2 komment | Megosztom

web2 videó média film

Zenei félistenek a hajón

Januárban ridegtartással próbálták elvenni kedvünket a bulizástól, de akik kitartottak, most megkapják méltó jutalmukat: csütörtökön az idős reggae félisten Max Romeo, pénteken pedig a deszkás jakuza-szamuráj DJ Krush lép fel az A38 hajó színpadán. Élelmesebbek nyugodtan beköltözhetnek már csütörtök délelőtt, a két parti közti időt pedig tengerészcsomónak álcázva is kihúzhatják, megéri.

Max Romeo a pontosan egy éve nálunk járt Lee "Scratch" Perry szerző- és kortársa, akivel egy alkalommal állítólag annyira betéptek, hogy komoly bozótharcba keveredtek a jamaica-i Blue Mountain démonaival. A szabadfogású csörte emlékére aztán összedobták  a "Chase the Devil" című dalocskát, ami hamar világslágerré vált a raszták kiváló brit kapcsolatrendszerének köszönhetően. Amennyiben Ön a dal Prodigy-féle techno átiratát ismeri "ájonsört" címmel, külön felhívjuk a figyelmét a következőre: ne csináljon hülyét magából, annak ellenére sem, hogy a koncert csúcspontja minden bizonnyal a híres dal szöveghű előadása lesz, melyet az agg reggaebálvány életkorát meghazudtoló lendülettel ad elő ma is.

Ha létezik kulturális féregjárat, akkor abban mégsem az Európában befutott jamaicai énekes, hanem a japán hip-hop szamuráj közlekedik a legotthonosabban. DJ Krush ráadásul már haza jár Budapestre: emlékezetes csillagvetítős planetáriumi ősfellépését egy hajós és egy MEO buli követte az elmúlt években, veterán rajongóként pedig állíthatjuk, nem bánja meg, aki befizet a Nagymester performanszára. Csodás jazzfutamok, súlyos basszusok, japán népi hangszerek és szilánkokra tört szkreccsek alkotják Krush különleges zenei világát : ő az egykor absztrakt hiphop-nak nevezett műfaj úttörője, a hallgatós, okos elektronikus tánczene vezérsámánja, aki nyakig kimonoban autentikusabban játssza a hardcore rapet, mit egy harmadik generációs brooklyn-i autótolvajdinasztia legtehetségesebb leszármazottja:

razo | 2008.02.26. 19:37 | link | 3 komment | Megosztom

zene party legalize

Ufóinvázió Nagy Britanniában



Nevezzük mondjuk retro tech street art-nak az utcákon mozaikcsempéből kirakott space invader figurákat, melyek az ősvideojáték földönkívüli betolakodóit ábrázolják. Budapesten az Erzsébet téri Gödör oldalában láthatunk egy vicces kultúrmegszállót, állítólag maga Invader, a műfaj francia atyja ragasztotta kelet európai ámokfutása során. Angliában persze sokkal több csempeufó színezi a köztereket, mint minálunk, ezért most művészkönyvben is kiadták a helyi gyűjteményt. Lapozzon bele az Ecosystem -en!

Önnek is nehezen indul a hétfő? Jöjjön, játsszunk ufósat munka helyett!

razo | 2008.02.25. 09:48 | link | 1 komment | Megosztom

street art könyv

Sorozatok ingyen online



Star Trek rajongók, figyelem! A CBS amerikai tévécsatorna nemrég teljesen ingyen elérhtővé tette honlapján a sorozat teljes első három szériáját, csinos flash ablakban, remek minőségben. Bár valamiért posztunk írásakor nem érhető el a tartalom, nyilván csak apró technikai malőrről van szó, ami semmiképpen sem befolyásolja a nagyvonalú lépést. 

A HD és a digitális televíziózás világában lassan ott tartunk, hogy a flash videók képviselik az itthon még nagyban mainstream analóg minőséget. Fullscreenben simán veri a tévénket némelyik online film.

Új trendet vélünk felfedezni, mely szerint a legnagyobb jogtulajdonosok digitális, ingyenes filmarchívumnak használják az inernetet. Miért ne nézhessünk régi sorozatokat flashben ingyen? A végén függők leszünk és akarjuk majd a folytatást, ami persze további médiafogyasztást eredményez. Ehhez persze új részeket kell csinálni, és ha belegondolunk, hogy a magyar tévékben simán mennek a nyolcvanas években forgatott krimisorozatok, meint csak megállapíthatjuk, mennyire jelentéktelen és provinciális a magyar médiapiac.     

razo | 2008.02.24. 12:05 | link | 1 komment | Megosztom

videó média

Radikalizálódik a Critical Mass - gettósodik a belváros



Nincs mit ünnepelni, ezért díszfelvonulás helyett radikálisabb demonstrációkat szervez a jövőben a Critical Mass - tudtuk meg Kürti Gábortól, a kerékpáros civil szervezet vezetőjétől, aki szerint megkezdődött a belváros gettósodása: a Rákóczi útról, és a Körútról már sok üzlet és étterem elmenekült, közösségi terek helyett kétszer kétsávosra szűkített autópályák szelik át Budapestet. Az állandósult dugók és a szmog pedig az agglomerációba és a külső kerületekbe űzi a jobbmódú pesti polgárokat.

razo | 2008.02.21. 20:07 | link | 14 komment | Megosztom

critical mass budapest

Március 22. a párnacsata világnapja



Budapest is szerepel a World Pillow Fight Day honlapján, ahol a közelgő márciusi dátumra készülő városokat rendezték listába a szerkesztők. A közösségi megmozdulás hivatalos hazai gazdája a Negyedik Köztársaságot! akciócsoport, akik korábban is számos flashmob szervezői voltak. A budapesti párnacsata a Szabadságtéren lesz, délután négy órakor. Vegyen részt Ön is a civil kezdeményezésben!

razo | 2008.02.20. 14:28 | link | 2 komment | Megosztom

budapest

Ki legyen a reneszánsz évad új vezetője?

"Szomorú, lassú ének, hát nézz hülyének. Tisztára mosott mondatok, hiány, hiány" - kezdődik a Reneszánsz évad egyik fővédnökének, Parti Nagy Lajosnak nem épp reformhangulatban íródott verse. Pedig a lángtollú költőóriás sem láthatta előre, hogy alig több mint egy hónap után váratlanul lemond az évadot irányító programiroda vezetője. Thuróczy Zoltán családi okokkal magyarázta távozását, a vezetőséget meglepetésként érte a vezető döntése - írja az Index.

Ön szerint a hazai kultúrelit mely kiválósága lenne a legalkalmasabb arra, hogy végigvezényelje a közpénzekből finanszírozott középkori szellemidézést (Kit látna Ön legszívesebben harisnyában)?

razo | 2008.02.20. 12:52 | link | 2 komment | Megosztom

kult

KultplayTV: Hollandok rosszalkodnak Budapesten

Aranyra festett zenélő kukásautó borzolja a kedélyeket Budapest utcáin. Az utazó kortárs köztéri akciót a Deák téren sikerült elcsípnünk, ahol a városlakók egy része örömmel, a többség azonban kissé értetlenkedve fogadta a spontán fellépést. Február 23-ig járja Budapest legforgalmasabb tereit a holland Natwerk csoport, hogy tíz perces villámperformanszokkal népszerűsítse a németalföldi kortárs kultúrát a LOW fesztivál idején. Járókelők sokkos állpotban videónkon!


Natwerk performance from Kultplay on Vimeo.

soleado | 2008.02.20. 02:04 | link | 3 komment | Megosztom

video kultplaytv budapest

Megújult, hamarosan megjelenik a Roham



Hatodik alkalommal jelenik meg március első napjaiban a Roham irodalmi és képregény-ügyi magazin, melynek érdekessége, hogy nem hagyja figyelmen kívül a nagyvárosi kultúra kortárs vizualitását sem. A hideg téli éjszakák ihlette művészeti termékek alkalmasak lesznek érzelmeink felkorbácsolására a főszerkesztő Korcsma Zsombor lapunkhoz eljuttatott kommünikéje szerint. Az aktuális szám sztárszerzői között megtalálhatjuk Stark Attila, Baranyai András, Kis Róka Szabolcs, és Gróf Balázs neveit is.  Igényes megjelenés, elgondolkodtató tartalom --» Roham! Hamarosan megtalálható a szokott helyeken!

(X)*

*(Posztunk társadalmi célú hirdetés a
Vizuális Kultúra éve alkalmából. Nem létezik olyan, hogy Vizuális Kultúra éve sajnos, mi találtuk ki).

razo | 2008.02.19. 16:56 | link | 6 komment | Megosztom

street art média.hu design

Gördeszka=autó

Nem egy Budapest közlekedési gondjainak megoldására született fővárosi beadványról lesz szó a következő videóban, bármilyen jól is hangozna a füstokádó gépezetek öko-deszkára cserélése legalább a belvárosban. Nálunk a biciklis kultúra sem működik, így a fenti címen két esetben lehetne pályázatot benyújtani a városvezetésnek. Az egyik, ha a pályázó  tudományos okból kíváncsi a kudarchelyzetek pszichológiájára. A másik eset, ha a buliban eladható ingatlanok is szerepelnek, ennek ugyanis a városvezetés egyszerűen képtelen ellenállni, tetszőleges projektek keresztülvihetők Budapesten, ha meglebegtetünk néhány nagy értékű bérházat, vagy kórházépületet.

Mielőtt joggal cinikus gondolkodással vádolna bennünket, térjünk a tárgyra: a Discovery Channel filmje szó szerint veszi a gördeszka és az autó között húzott egyenlőségjelet, a legújabb jövőprojekt ugyanis nem más, mint egy random karosszériával szerelhető, szupergreen designalváz, mely valóban forradalmasíthatja az autózás történetét, ha valaha valóra válik. Mivel a videóban egyetlen eladható állami létesítményről sincs szó, nem gondoljuk, hogy Magyarországon a kérdésnek akár hosszú távon is aktualitása lenne.

razo | 2008.02.18. 19:24 | link | Komment | Megosztom

videó green

A szín hangja

Vegyünk öt színt, öt zenekart, és öt rendezőt. Dobjuk be őket egy kalapba, és hármasával húzzuk ki őket. Megkapjuk az öt szín által inspirált öt dal öt videóklipjét.
A Sound Of Color projekt egyébként, csendben tennénk hozzá, a Gap reklámkampánya. A dalokat 30 napig lehet ingyenes letölteni, valamint a videók mellett interjúkat stb. is láthatunk.

Elit Alice | 2008.02.16. 16:23 | link | Komment | Megosztom

zene videó reklám

KultplayTV: Kínai kortárs Bécsben




Sosem volt még olyan közel hozzánk a világrend megdöntésén munkálkodó Kína, mint az utóbbi hónapokban, amikor a bécsi Museum Moderner Kunst átfogó kiállítást szervezett a hatalmas ország kortárs képzőművészetének bemutatására. A február elején bezárt tárlat 42 alkotó több mint száz festményét, fényképét, installációját és videóját vonultatta fel, hét témakör köré csoportosítva.

Az osztrák fővároshoz közeli Szombathelyen készülő független online magazin, az Alpokalja Online ajánlója szerint az 1990-es évek politikai és társadalmi átalakulása nyomán egyre inkább a nemzetközi figyelem középpontjába kerülő művészek közül ki humorral, ki kritikusan szemléli a kínai társadalomban zajló változásokat - a kapitalizmus térnyerését, a globalizálódást, egyén és tömeg egymásnak feszülését vagy éppen a nyugati művészet térhódítását. Alkotásaikban egyaránt fellelhetők a hagyományos kínai kultúra és a hosszú évtizedekig rájuk kényszerített szocialista realizmus elemei.

Köszönjük a videó nyersanyagot Budhatominak, a kiállítás anyagát bemutató Flickr fotósorozatra pedig Molnár Dániel hívta fel a figyelmünket.

space night rockers | 2008.02.15. 17:54 | link | Komment | Megosztom

kultplaytv kiállítás

Kultblogger buli szombaton a Trafóban



Ahogy korábban már jeleztük, február 16. jeles nap lesz idén, mert ekkor gyűlnek össze a nagyképű kultboggerek a Trafóban, hogy a Kunk DJ kollektíva partiján közösen bulizzanak egyet. Karácsonyi bácsi, a házmesterünk is mindig mondta, hogy a szervezkedés sosem vezet jóra, így biztosak vagyunk abban, hogy ezen az estén is mindenféle témák szóba kerülnek, számtalan korsó sör és pohár bor lefolyik majd a kortárs torkokon, barátságok köttetnek és mindenki kitűnően érzi majd magát a belterjes akolban.

Mi legalábbis erre számítunk, és arra kérjük, jöjjön el Ön is! Ígérjük, nem nézzük ki a társaságból csak azért, mert az elmúlt héten egyszer sem írta le billentyűzetén a "digitális print" szókapcsolatot. Ha pedig leírta százszor is, de senki sem figyelt oda, méginkább ott a helye az első 2manybloggaz kultblogger partin szombat este a Trafóban!

soleado | 2008.02.15. 17:44 | link | Komment | Megosztom

kult blog

Gawker bloggersuli: fikázni csak okosan, szépen!

Mióta a Cerka blogban a belsős szerzők rajzterápiás módszerrel próbálnak szabadulni az Index kulisszái mögött történő szörnyűségek emlékeitől, megtanultuk értékelni függetlenségünket. Pedig nemcsak baromságokat lehet ám mondani szerkesztőségi értekezleteken! Pár napja kiszivárgott a New York-i blogbirodalom főhadiszállásáról egy email, melyben Paul Boutin, a Valleywag tech pletykablog szerkesztője fogalmaz meg posztolási-szerkesztési tanácsokat a vállalat új munkatársai számára.

Bloggeriskola Gawker-módra és Kultplay kulisszatitok a túloldalon!

razo | 2008.02.14. 17:12 | link | 1 komment | Megosztom

web2 média

Cloaca, a szarógép megérkezett az ERNST múzeumba



A szar alapvetően értéktelen végtermék, mely egyesíti a Föld lakóit tekintet nélkül a társadalomban betöltött pozíciókra, a születési előjogokra és az anyagi helyzetre. Mind szarunk, ráadásul mindannyian szeretünk minél hamarabb megválni a létfenntartás outputjától. Lehúzzuk a vécén, oda sem nézünk, azután jól befújjuk a helyiséget illatosítóval. Egy flamand képzőművész, Wim Delvoye éppen ezért fogja az emberi szart, kiemeli saját környezetéből, és a trendi kiállítótermek közegébe helyezi, ahol a végtermék egycsapásra megszűnik összekötő kapocsként funkcionálni az emberek között. Az előállítás ráadásul nem humán úton történik, hanem egy furmányos gép készíti a kakát, az emberi szervezetet lemásoló, bonyolult lombik- és csőrendszerben. A Cloaca péntektől látható az ERNST múzeumban, mi azonban besurrantunk és megnéztük, hogy eszik a kicsike.

razo | 2008.02.13. 17:25 | link | 1 komment | Megosztom

kiállítás

Stop szmog tüntetés vasárnap



A szennyezett levegő elviselése már nem szükségszerű a nagyvárosokban sem. Világszerte számos város példája bizonyítja, hogy rövid idő alatt elfogadható költséggel hathatós intézkedéseket lehet hozni a levegőszennyezés csökkentésére. Követeljük, hogy a Fővárosi Önkormányzat is haladéktalanul tegye meg ezeket a lépéseket! - olvasható a Critical Mass tüntetésre buzdító felhívásában.

Budapesten a határértéket meghaladó szennyezettségű időszakok hossza évről évre növekszik, vele együtt meredeken az áldozatok, és légúti betegségben szenvedők száma is, amit a főváros szinte tétlenül néz. Az adatok magukért beszélnek, szakértők, civil szervezetek sora tiltakozik, évente családok ezrei döntenek az agglomerációba menekülés mellett. A sajtó képviselői heti rendszerességgel teszik fel erre vonatkozó kérdéseiket a város vezetőinek, de konkrét intézkedések helyett a válasz legfeljebb kommunikáció.



Vasárnap sokan szeretnénk újra jelét adni, hogy a város lakóinak elege van a szennyezésből, különösen annak eltitkolásából, és a tétlenségből. A tavaly összefogott környezetvédő, és kerékpáros társadalmi szervezetek ezért újra gyalogos demonstrációt szerveznek február 17-én vasárnap 14 órára a Károly körútra (az Astoriától a Városház térig).
Jöjjön el Ön is, hogy minél többen legyünk!

soleado | 2008.02.13. 16:52 | link | Komment | Megosztom

critical mass

Megőrült Japánban Ronald McDonald

Nem találunk szavakat, ami a Hilton Japan McDonalds hirdetése láttán normális állapotnak számít. Kövesse Ön is, amint a teljesen őrült Ronaldo-san végtelen loopban üldözi józan eszünket, míg végül vörösre festett hajjal és szájjal menetelünk az étterem felé, hogy üdvözült mosollyal faljuk a szuperkáros zsírsavakat. Joker ehhez képest nudli.

razo | 2008.02.12. 11:19 | link | 4 komment | Megosztom

videó reklám

Geotermikus gombák San Francisco felett



Ilyen a világ egyik legizgalmasabb városának jövőképe (ilyen, amikor egy városnak van jövőképe): több ezer kilométeres, hidrogéncső-hálózat a föld alatt a járművek tankolásához, organikus toronyházak és a címben említett objektumok a hegycsúcsokon.  Mindez nem csupán öncélú photoshop vagánykodás: az amerikai History Channel pályázatára készítette a terveket az IwamotoScott építészeti iroda. A versenyben San Francisco jövőjét lehetett ábrázolni mérnöki alapossággal. Milyen érdekes, hogy nem a "Reneszánsz San Francisco", vagy "Városunk múltja" volt a téma. Nézzék a fantasztikus ötleteket a projekt Flickr oldalán!

razo | 2008.02.12. 10:38 | link | 2 komment | Megosztom

green

"Ahol beleznek, ott meleg van"



Nagyon durván beteg világ található Kis Róka Csaba fejében. Ebben a világban meztelen Benkő Dániel hasonmások szaladgálnak huszárcsákóban és az útjukba kerülő lényeket feltrancsírozzák. Emberek, félszerzetek, gnómok és ördögök esnek áldozatul a szakállas gyilkosoknak, akik őrült tekintettel a szemükben élvezettel belezik, csonkolják falják fel élve áldozataikat.

razo | 2008.02.11. 20:02 | link | 3 komment | Megosztom

kiállítás

"Magyarországon a politika pórázon tartja a kultúrát"

Befelé forduló, a múltban élő, provinciális, az újtól rettegő, korrupt a magyar kulturális élet, mely teljesen összefonódott a politikai érdekekkel. A Budapesten február 15-től egy hónapon át tartó LOW holland-flamand kortárs művészeti fesztivál sajtótájékoztatóján Budapesten járt Jan Kennis a Holland Királyság Nagykövetségének Kulturális Attaséja és ha már így alakult, jól beolvasott nekünk. A cikk nem mai darab, pár hete jelent meg, aktualitásából azonban semmit sem veszített. Az Élet és Irodalomnak adot interjú minden szava színigazság, kéretik a LOW feszivált ezért az alábbiak tükrében végigkövetni:

"Mintha a magyar kultúrmenedzserek nem tudnának vagy nem akarnának búcsút venni egy régi vágású kultúrafelfogástól, amely viszont soha nem teremt jövõt. És ez a felfogás nem csak a klasszikus művészetek területén hat. Magyarországon még a könnyűzenében is csupa régi névbõl áll a kínálat, Joe Cocker, a Rolling Stones stb. Holott okosabb volna az új, megújulást hozó tehetségekre koncentrálni.(...)"

"Magyarországon szerintem óriási generációs szakadékok tátonganak. Itt az egyes műfajokban más és más generációk viszik a prímet, és mintha a megújulásra való hajlandóság az életkorral fordított arányban állna (...)"


"- Ön hogyan fogna hozzá az új magyar kulturális arculat létrehozásához?

- Idehoznék néhány meghatározó nemzetközi kultúraformálót, és szabad kezet adnék nekik. Nem engedném, hogy az itt kialakult politikai és érdekhálózatok foglyaivá váljanak. Ezek az emberek pedig egyfolytában azt erõltetnék, hogy nézzünk, forduljunk kifelé.(...)"
A cikk kötelező olvasmány, a leginspirálóbb írás az tóbbi időben, mely különösen aktuális a harisnyás kultuszminiszter újabb projektje, a Reneszánsz év kapcsán. Mi sajnos kormányfüggetlenül nem tudunk továbblépni a középkori kultúra megidézésénél. Emlékezzünk Publius Hungaricus írásaira és reméljük, hogy ez az interjú újra és újra vitát gerjeszt a közéletben!

space night rockers | 2008.02.11. 17:52 | link | 2 komment | Megosztom

média.hu kult

Kultplay TV: Ilyen is lehetne Budapest

Még novemberben forgattuk az alábbi videót az azóta megszűnt Körzőgyár galériában, de csak most készültünk el vele. A téma mindenesetre semmit sem veszített aktualitásából, sőt: a Kultiplex közelgő lerombolása körüli cirkuszban egészen sajátos fényt kapnak az elmúlt évtizedek visszautasított építészeti tervei Budapesten. A szocializmusban ideológiai okból utasították el a kiváló terveket, ma többnyire az üzleti befektetők és az őket támogató önkormányzatok érdekei bizonyulnak fontosabbnak a közösségi céloknál. A filmben látható makettek közül egyet sem építhettek meg a tervezők.  A külső helyszíneken rögzített bejátszások részben fiktív épületeket ábrázolnak, melyek valaha megépülhettek volna, ha. Köszönet Káli Béla építésznek az anyagért!


Budapest Unconstructed from Kultplay on Vimeo.

space night rockers | 2008.02.08. 16:47 | link | 1 komment | Megosztom

kultplaytv budapest

DAT: újra boncasztalon az őrült huszadik század

"Az esztétikum alaptermészete hedonisztikus,
 a művészet pedig autonóm és amorális,
éppen ezért legmegfelelőbb kifejezési módja az irónia és a cinizmus" (Oscar Wilde)

"There's something wrong with the world today..." (Aerosmith)



A huszadik század végén létezett egy fura médiaformátum, ami az internet terjedésével hamar életét veszítette. Úgy hívták CD-ROM, és boltokban árulták mindenféle tartalommal. Ebben az időben a budapesti Roczkov stúdió művészeti csoport kiadott egy ilyen lemezt, Das Anatomische Theater: The simultaneous games of the 20th century címmel. A korong egyfajta interaktív játék volt a huszadik század első harmadának kulisszái között szigorúan dadaista felfogásban. Milorad Krstic festőművész agresszív és nihilista rekviemet készített a csődöt mondott társadalomért, anatómiai pontossággal boncolta fel az uralkodó eszméket és művészeti irányzatokat. Most brutálisan őszinte, mégis üdítően humoros művészkönyvben folytatta a munkát. 

razo | 2008.02.08. 13:09 | link | 8 komment | Megosztom

könyv

Cat Rackham és a depresszió

Steve Wolfhard kanadai grafikust nem csak azért szeretjük, mert nagy Star Trek rajongó, hanem ezért is:

soleado | 2008.02.07. 10:08 | link | 2 komment | Megosztom

comic

Eső után tekerés



Tekerős padokkal kényezteti a lakosságot egy koreai designer csapat. Mindenki szereti a tavaszi záporokat: a levegő friss lesz, és megtisztul, a város pedig sokkal élhetőbbnek tűnik a párás napsütésben. Ilyenkor esik jól letelepedni egy parkban és elővenni könyvet, szendvicset, laptopot. Ha megvalósul a Sungwoo Park projekt, akkor Önnek Koreában nem kell nejlonzacskóval járnia zivatar után sem: elég egy tekerés, és a padok alsó fele kerül felszínre: száraz és biztonságos érzés a legnagyobb felhőszakadás után is. Hát, ez van, amikor egy városban az emberek használják a köztereket, a tervezők pedig bátrak és tehetségesek.

razo | 2008.02.06. 18:27 | link | Komment | Megosztom

design

Szerdai nézegetős - A régi trombitás bevette a ciánkálit

A tegnapi kiállításmegnyitók után - még mindig kissé sokkos állapotban - szeretnénk felhívni kedves olvasóink figyelmét Kovásznai György 1965-ben készült animációs filmjére:

 

soleado | 2008.02.06. 11:30 | link | Komment | Megosztom

animáció

Házfoglalással a Kultiplex megmentéséért

Mint tudjuk, a Kultiplex nevű szórakozóhelynek és a Tilos rádiónak otthont adó művelődési központot a IX. kerületi önkormányzat lebontásra ítélte. A határozattal szembeszálló, a hely megmaradásáért kiálló civilek szerdán sajtótájékoztatót tartanak, és radikális bejelentést tesznek. Az In memoriam Kultiplex blog mai bejelentése szerint az épületet védelmező közösség azt tervezi, hogy amennyiben a IX. kerületi önkormányzat nem áll el szándékától, és nem jelöl ki a művelődési ház helyén kialakítandó parknak egy másik területet, akkor a bontást oly módon megakadályozzák, hogy az ingatlanba beköltöznek, és elfoglalják.

A házfoglalók között lesznek a Kultiplex állandó vendégei, közöttük Bakács Tibor Settenkedő, és még sokan mások. További információk az akcióblogon!

razo | 2008.02.05. 22:12 | link | Komment | Megosztom

budapest

2 kiállítás in 1 poszt a minőségi tartalomszolgáltatás jegyében



Artblogger körökben formálódik egy Tartalomszolgáltatási Kódex, miszerint kiállításmegnyitónként egy, azaz egy poszt a minimum, kivéve, ha György Péter tarja a megnyitót, mert akkor ezt a képet is elfogadjuk teljes értékű blogbejegyzésként a megállapodás szerint.

Mivel a Kódex jelenleg a Ferences Szerzetesrend központi másolóüzemében készül lúdtollal, az apát urak még elfogadnak módosításokat. Ma küldtünk is nekik egy levelet postagalambbal, melyben javasoljuk, hogy a következő záradék kerüljön a vonatkozó fejezetbe: "Ha a Műcsarnokban tartanak kiállításmegnyitót, a Kódex irányelveit elfogadó blogger közösségek kötelesek egy másik megnyitón is részt venni, a Műcsarnok ugyanis csak fél posztot ér"A fentiek szellemében Koronczi Endre PopSzinergia című videoinstallációját követően ellátogattunk a Chinese Characters pincébe is, ahol Pacsika Rudolf habszivacsból és pelenkából készült ökoinstallációját is megtekintettük. Félve valljuk csak be, hogy magasra állított mércénkhez viszonyítva még így sincs meg egy teljes poszt, de azért tessék:

razo | 2008.02.05. 21:16 | link | Komment | Megosztom

kult kiállítás budapest

Legalizálták a filecserét Olaszországban



Az olasz médiát leginkább elrettentő példaként szokás emlegetni, mert sehol sincs annyi (szőke orosz hosztesszlányokkal felütött) Mónika show, mint a talján televíziókban. Állítólag véletlenül, de az Origo cikke szerint most mégis sikerült ellensúlyozni a sok médiaszemetet Olaszországban:
Az olasz la Repubblica című lap beszámolójára hivatkozva számolt be az Ars Technica arról, hogy az új szerzői jogi törvény lehetővé teszi az ország állampolgárai számára, hogy oktatási célra vagy privát célra szabadon terjesszenek zeneszámokat az interneten. Az ugyanis kimondja, hogy az olaszok legálisan publikálhatnak csökkentett minőségű képeket vagy zeneszámokat az interneten tudományos vagy oktatási célra, nem kereskedelmi célú felhasználás esetén. Cikk az Origo-n.Éppen úgy hangzik, mintha spangliról szólna, nem igaz? Csekély mennyiség, saját használatra. A hírhez tartozik, hogy tegnap egy dán bíróság felszólította országa egyik legnagyobb internet szolgáltatóját, hogy tiltsa le a hozzáférést a Pirate Bay.org torrentoldalhoz. Szorongatják ugyanis a világ legismertebb filecsere-siteját üzemeltető négy svéd fiatalembert, múlt héten hivatalosan is megvádolta őket a svéd hatóság mert "illegális hozzáférést biztosítanak szerzői jogvédelem alatt álló tartalmakhoz" A kalózöböl gazdái logikusan azzal védekeznek, ők semmilyen illegális tartalmat sem szolgáltatnak, csupán lehetőséget adnak a kommunikációra, tartalomcserére. Szervereik egyébként sem hozzáférhetőek. A világ számos országában barátok barátainál állomásoznak, állítólag maguk a tulajdonosok sem ismerik a pontos helyeket.

Újabb felesleges csata egy vesztésre ítélt háborúban.

razo | 2008.02.05. 09:48 | link | 1 komment | Megosztom

web tech média

Figyelem: partizva szervezkednek a kultbloggerek



Bloggerbulit szervez a Kunk dídzsé kollektíva február 16-án a Trafóban. Az est érdekessége, hogy a szupertrendi  indie/electro/bad pop partikkal hírhedté vált zenészek ezúttal a budapesti kultúrbloggereket formálják közösséggé a zenés rendezvényen.

A 2manybloggaz partin igen jeles társaságban szórakozhat Ön: divattal, zenével, kortárs művészetekkel és urbánus életmóddal foglalkozó oldalak készítői ropják a DJ duó zenéjére jövő szombaton. Csupa kozmopolita szellemiségű tudatos fogyasztó és véleményformáló kultúrsznob, szerénységünkkel egyetemben.

Jöjjön el, nézze meg magának az artblogger szcénát alkoholfogyasztás közben!

razo | 2008.02.04. 12:32 | link | 1 komment | Megosztom

web party budapest

Csecsszopó apósszobor a szingapúri vidámparkban



Szingapúrban járt a BoingBoing egyik szerkesztője, Cory Doctorow, és egy konfúciánus szemlélettel berendezett helyi vidámparkban készítette a fenti fényképet, melyen egy saját apósát szoptató asszony látható, aki fiával együtt meglehetősen jól szórakozik az idős rokon mohóságán. Huszonöt életnagyságú szobor magasodik az 1937-ben épült parkban, mindegyik súlyosan morbid karakterábrázolással sokkolja a látogatókat. Cory szerint a parkot az utóbbi időben bezárták, a szobrok azonban mind fent vannak a szerző Flickr galériájában.

razo | 2008.02.01. 12:25 | link | Komment | Megosztom

freak fotó

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.