Lipcsei jelenség a Műcsarnokban



Hogy a "lipcsei iskola" egyre ismerősebben csengő fogalom a világ képzőművészeti és műkereskedelmi életében, az nemcsak a hangzatos marketingkifejezés sikerének köszönhető. Valóban létezik konkrét oktatási intézmény, ahonnan az utóbbi tíz év legjelentősebb német festőművészei kikerültek, a suli ráadásul furcsa módon egy könyvművészeti főiskola. A Műcsarnokban tegnap nyílt megakiállítás kurátora, Nagy Edina ennek ellenére hangsúlyozta a Kultplaynek: az 1990-es évek második felében Lipcsében végzett fiatal festő generáció nagyon is heterogén összetételű, így mégiscsak inkább marketing szempontok alapján lehet közös nevezőre hozni a tárlaton bemutatott nyolcvan festményt.



Nem valamilyen új, egységes stílusirányzatot takar a "Lipcse jelenség", ezt magunk is hamar észrevettük. A képek és installációk a realizmustól az urban arton keresztül a bad painting-ig mindenféle skatulyában elhelyezhetőek: az aprólékosan kidolgozott, hiperreál terek a legendás REZ videojáték bonyolultabb pályáinak világát juttatták eszünkbe, a sebtiben összecsapott firkasorozatok pedig állítólag időre készültek, a festő nagyjából öt percet adott magának az alkotásra /darab. Így nem csoda, hogy a szándékosan béna festészetnek szentelt szoba közepén elhelyezett vásznon a sematikus ábrázolás örök témája, a fasz is előkerül.



A tárlat sokszínűségéhez hazai street art művészek is hozzátettek. A múzeum első, legnagyobb termében az 1000% és Kovács Tamás készített hatalmas illusztrációt a szürreális, poszt-keletnémet hangulat megteremtéséhez.



A gyerekkorunk szocialista horror rajzfilmkarakterektől, absztrakt csendéletektől és minimalista térkompozícióktól hemzsegő kiállítótérben ösztönösen megtaláltuk a legdrágább alkotást, ráadásul ez alkalommal az ízlésünk is egyezik a közvélekedéssel. A kiállítás legnagyobb sztárja a Lipcsei vonal rangidős mestere Neo Rauch képe (alább) egy bennfentes képzőművész barátunk szerint potom 600,000 eurót ér, és emelkedik.  Az 1960-ban született szürrealista festőművész 2010-ben életműkiállítással is jelentkezik, igaz nem Budapesten, hanem a New York-i MoMA galériában.



Korábban azt írtuk, hogy a Műcsarnokban nem láttunk jó kiállítást idén (sem) sőt: általában becsapva éreztük magunkat, az ipozáns terekben elhelyezett minimálprojektek látán. A Lipcsei jelenség azonban kétségtelenül a tavasz egyik legmeghatározóbb magyarországi kiállítása. Ablakot nyit a kortárs európai művészet felé, bepillantást nyerhetünk a kontinens egyik legpezsgőbb művészeti szcénájának életébe, ami nem kis felüdülést jelent elmaradott országunkban. A Műcsarnok új kiállítását akár újra és újra érdemes megtekinteni. Miközben alaposabban is megismerjük a Lipcsei iskola alkotóit és az általuk képviselt kortárs stílusirányzatokat, magunkba szívhatjuk azt a kulturális közeget is, ahonnan ez a rendkívüli művészeti vonal származik. Kicsit mintha Európában élnénk, vagy mi a fene.





  

razo | 2008.03.28. 20:02 | link | 5 komment | Megosztom

kult kiállítás

gaze 2008.03.30. 19:50:15

Nem tudom, hogy ez baj-e, de egy csomó posthoz nem lehet mit hozzászólni..
Ez csak úgy eszembe jutott.. :)

razo 2008.03.31. 10:49:57

Gaze, egyébként mi sem tudjuk, hogy ez baj-e. Egyszer volt egy ilyen blogos találkozó, ahol Pálinkás Robi kérdezte, hogy miért nincs olyan sok komment a Kultplayen. Erre azt mondtam, hogy biztos azért, mert nem írunk Gyurcsányról, se Orbánról, se magyar médiacelebekről.

De mondjuk igazából nem mindig célunk, hogy hozzászólásokat provokáljunk. Viszont nagyon örülünk minden kommentnek, meg hogy lehet értelmesen kommentelni nálunk. Sokkal rosszabb lenne, ha itt is beindulna az "elsőzés", meg a "mocskosmondjonle" kommentezés. Ennek akkor sem örülnénk, ha cserébe mondjuk 100-as nagyságrendű komment lenne posztonként:)

VividFluxury · http://vividfluxury.blogspot.com 2008.03.31. 16:22:06

"A Lipcsei jelenség azonban kétségtelenül a tavasz egyik legmeghatározóbb magyarországi kiállítása. Ablakot nyit a kortárs európai művészet felé, bepillantást nyerhetünk a kontinens egyik legpezsgőbb művészeti szcénájának életébe, ami nem kis felüdülést jelent elmaradott országunkban."

Ezzel maximálisan egyetértek. Ott voltam a megnyitón, és ahogy időm lesz, megnézem újra, mert érdemes. És ezt úgy mondom, hogy a kiállított munkák kisebb része tetszett csak. Ennek ellenére a kiállítás tényleg "felüdülést" okoz, ez a legmegfelelőbb szó. Még sok ilyet!

gaze 2008.04.01. 10:54:00

sorrry, hogy ide, de a link küldőtök nem müxik.

www.beatbox.tele2.se

columbo kutyája beatboxol..
kreatív anyag skandináviából.

Körte. 2008.04.08. 17:58:57

Holnap elmegyek, és már annyira várom. Ahány képet eddig láttam, mind borzasztóan tetszett, remélem nem lesz csalódás.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.