Globális felmelegedés, öngyilkos állatok - videó

 

Akinek nem elég a hazai politikai, gazdasági és társadalmi csőd, ráadásul a nemzetközi pénzpiacok összeomlása is hidegen hagyja, annak még mindig ott a globális klímaváltozás, a légkörben egyre gyűlő metángáz, és az olvadó jégsapkák parája, ha a világválságok idején egyedül üdvözítő gomorrai hedonizmus helyett a felelősségteljes gondolkodás kínjait választja inkább. Nekik szól ez a videó, a McCann Erickson ügynökség munkája, melyben az állatok tömeges öngyilkossággal állnak bosszút a felelőtlen emberiségen. Szép.

razo | 2008.09.30. 18:46 | link | 2 komment | Megosztom

videó green gerilla

2008 legjobb tudományos képei

Gyerekkoromban imádtam a tudományos és ismeretterjesztő könyveket, filmeket, albumokat és enciklopédiákat. Ezeknél már csak a térképeket és a földgömböket szerettem jobban ezért néha hajlamos vagyok elmélázni, vajon lehetett-e volna belőlem a magyar Thor Heyerdahl, ha gimis föcitanárom, a fehér köpenyes Brassói brassóigecc nem öli ki belőlem módszeres kegyetlenséggel a kőzetek iránti rajongásomat elsőben, októberre. Képzeljék, ma már a tektonikus eredetű- és morotvatavak közti különbséget sem tudnám álmomból ébresztve felmondani, a Napban zajló termonukleáris folyamatokról nem is beszélve.

Az ismeretterjesztő képekért és részletgazdag illusztrációkért viszont ma is bolondulok, a Science magazine idei Science & Engineering Visualization Challenge versenyének helyezettjei pedig kivétel nélkül a műfaj világbajnokai. Ezen a megmérettetésen a zsűri nemcsak fotókat, hanem tudományos kiadványokban megjelent illusztrációkat, multimédiás vizualizációkat és mikroszkopikus felvételeket is értékelt a pályázaton, a győztes a fenti kép lett. Hogy mi látható rajta? Zöld kristályok egy narancsszínű gerinctelen tengeri állatka felületén, a kompozíció címe: "Zöld üvegerdő".

Lehet nézegetni a többi győztes munkát is itt, a túloldalon pedig - ínyencek figyelem - egy rendkívüli illusztráció, saját kategóriájában első helyezett alkotás látható az emberi keringési rendszerről. Mennyi látnivaló!

razo | 2008.09.29. 14:58 | link | 1 komment | Megosztom

graphics geek fotó

Konyhaparti vol.5 - Loolek

Vége a hétnek, holnap Krafty Kuts a Hajón! Warmupnak is kiváló Konyhaparti rovatunk visszatért! Nincs is szebb annál, mint amikor hajnali kettőkor az ember jobb kezében fakanállal, bal kezében botmixerrel táncol saját konyhájában, miközben az asszony megszállottan keresi a tejszínhabos málnatorta receptjét. A tökéletes konyhapartihoz két ember is elég, eheti vendégünk pároknak zenél.

Végignyomta az összes híres budapesti underground klubot a kilencvenes években DJ társával, Boolekkel. Játszott a Fekete Lyukban, az FMK-ban, a Patexben, a Dark Sideban és a margitszigeti Stella Gardenben is. Aztán kiszállt a buliból, ma programozóként és bloggerként aktív, mp3 levelezőlistát vezet és csak a barátoknak játszik alkalomadtán. Folyamatosan új zenéket kutat, a kényszert, hogy megossza másokkal, szerencsére nem tudta levetkőzni.

A Kultplaynek nyugis, romantikázós mixet küldött, amit eredetileg a csajának készített otthoni hallgatásra. A Konyhaparti másik házigazdája és eheti vendége DJ Loolek nem egy gőgös gúnár: lengyel hiphopot hallgat és klasszikus jazzt, a Love Mixx Vol.2 -ben pedig megfér egymás mellett a Renegade Soundwave és a Pál Utcai Fiúk. Eklektika és csill egy igazi technoforradalmártól, aki már akkor lemezeket pörgetett, amikor a Tokyo Hotel ifjú rajongói csak kósza parák voltak egy ütős házibuli után. Interjú és playlist a túloldalon. Tisztelet!

Rap Zoli & Loolek | 2008.09.26. 11:26 | link | 4 komment | Megosztom

podcast konyhaparti

Autódivat: Fehér Amerika, fekete Európa

A DuPont Automotive meghívására kelet-európai újságírókkal közösen tanulmányozhattuk Düsseldorfban és Wupperthalban az autófényezéssel is foglalkozó világcég gyártási folyamatait. A cég által szervezett „Color-show” alkalmával bepillantást nyerhettünk abba is, hogy milyen trendek érvényesülnek a színválasztásánál az új autók esetében. Megtudhattuk azt is, hogy a DuPont olyan fontos talpköveit rakta le az európai kultúrának, mint például a nylonharisnya vagy a teflon. A világ kedvenc autószínei - összeállításunk a túloldalon!

GP | 2008.09.25. 16:06 | link | 1 komment | Megosztom

gadget divat design

London Design Festival - Kényelmesen horpad Herkules gumifeje

Ősszel Londonban beköszönt a "creative season", egymást érik a világraszóló megarendezvények. A két napja véget ért London Design Festival mellett a Fashion Week és a London Film Festival garantálja a megapolisz szállodáinak teljes kihasználtságát novemberig. A tíznapos designfeszt szakmai vásárból mára a világ második (vagy első) legnagyobb formatervezési, művészeti és designünnepe lett a milánói Salone del Mobili mellett. A látogató városszerte számtalan helyszínen bukkanhat helyi kisközösségek, londoni negyedek kreatívjainak kiállításaira, minivásáraira, vagy nagyszabású, elképesztő költségvetésű társrendezvényekre a Royal Festival Hall-tól a Somerset House-ig.

Niels Schuurmans ebédlője felnőtteknek

razo | 2008.09.25. 11:09 | link | 2 komment | Megosztom

design

Function 2008

Digitális művészeti találkozóvá nőtte ki magát Magyarország és a régió legnagyobb demoscene partija, a Function. (Szerintünk persze eddig is az volt, csak nem így hívták, pedig az elnevezés az utóbbi években egy sor idétlen kultúrházas kérdéstől menthette volna meg a témáról nyilatkozó színereket)
Szeptember 26-28 között a szokásos soroksári helyszínre várják a szervezők a digitális művészetek rajongóit, grafikusokat, programozókat, animátorokat, zenészeket és fotósokat, hogy összemérjék tudásukat és tapasztalatot cseréljenek.

A szokásos versenyeken (realtime demo, intro, animáció, grafika, zene, stb.) kívül a party új kategóriákkal bővült, így idén lesz fotó és 4 kilobájtos procedurális grafikai verseny is. A helyszínen folyamatosan nagyméretű kivetítőn láthatóak majd az elmúlt évek legszínvonalasabb demoscene produkciói, lesz 8 bites zenei koncert és a már megszokott grafikai és programozás témájú előadások sem maradnak el. Seres Lehel az EIDOS Hungary képviseletében a Battlestation: Pacific grafikai fejlesztésébe ad betekintést, Inigo Quilez (IQ / RGBA) előadásából kiderül, hogy miként lehetséges a Pixar klasszikus logo animációját valós időben, és mindössze 4 kilobájtban megvalósítani, a SONY "Linger In Shadows" című Playstation 3-as interaktív demójából pedig a program lengyel fejlesztői tartanak bemutatót.

Olvassa el korábbi posztjainkat a Function partikról!

"Tűzgombot nyomjál"

Pörög a magyar demoscene

Function 2007

köszi az infót Murphy!

soleado | 2008.09.24. 13:21 | link | 1 komment | Megosztom

scene new media art

A hét klipje: Minilogue - Animals

Kristofer Ström rendezte a svéd electro duó, a Minilogue legújabb klipjét, amely elsősorban YouTube-on terjed, de akár HD-ben is megnézhető itt. A videóban először csak apró, színes karakterek hordái lepik el a város legkülönbözőbb pontjait, de a vége felé megjelennek az übercuki godzillák is.

Via Notcot

soleado | 2008.09.24. 12:18 | link | Komment | Megosztom

zene videó

Kultplay TV - Critical Mass határok nélkül



Több mint 12,000 bringás vett részt a Critical Mass felvonuláson. Ez volt az első alkalom, hogy a forgalom elől lezárt és elkerített útvonal helyett mindenki a saját maga által választott utcákon tekerhetett el a Hősök terétől a Moszkva térig. Volt is nagy ribillió, káosz és kerékpáros hatalomátvétel az utakon. A célállomásra érve az évek során valóságos ceremóniamesterré előlépett Sinya mellett beszéget mondott László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke is, aki felszólította a politikai döntéshozókat: tartsák be korábbi ígéreteiket és dolgozzanak ki valós megoldást a továbbra sem rendezett budapesti kerékpáros közlekedés javítására.

space night rockers | 2008.09.23. 17:21 | link | 3 komment | Megosztom

videó kultplaytv critical mass

Támad a sültkolbász, lehet tapizni!

Karikára szelt felvágott, többféle saláta, friss kenyér, rengeteg tokaji házibor és kortárs képzőművészet várt bennünket a Stereo galéria második rendhagyó kiállításmegnyitóján, ahol nem kell unalmas beszédet hallgatni, és még unalmasabb emberekkel formálisan kommunikálni sem külső kényszer. Távol áll tőlnük, hogy baráti blogunk, az Ingyenpia felségterületére merészkedjünk, ezért nem is írunk arról, milyen fantasztikus kiszolgálásban részesültünk a házibuliba torkolló kiállításmegnyitón. Annyit azért elárulunk, hogy a galéria és műterem címe titkos, így a fejedelmi étel- és italkínálatot nem veszélyeztették ételhordóval érkező kisnyuggerek (Jó, annyira azért nem hétpecsétes titok a cím, a Kultplay olvasók Hercule Poirot-ja, Phnb például már ügyesen kinyomozta). 

Nagy számban jelentek meg viszont volt és jelenlegi művészdiákok, bloggerek, szerkesztők, divattervező növendékek és reménybeli műértők a galériában, ahol úgy éreztük magunkat, mintha Kelet-Berlin nyüzsgő művészeti életébe cseppentünk volna a hatodik kerület egyik legsötétebb mellékutcájában.

 
Tábori András: A viadukt lerombolása (balra) és Pintér Gábor: Csók (jobbra)

space night rockers | 2008.09.23. 11:01 | link | 5 komment | Megosztom

kiállítás budapest

My Little Pony - évfordulós művészpályázat

Rózsaszín kiscsikó sütővassal belőtt Gloria Estefan sörénnyel, popsiján tetkóval, és ízlésesen kihúzott manga szemekkel - szürreálisabb játékbaba sosem gördült még le gyártósorról, sőt megkockáztatjuk, hogy Gát György és Pitti Katalin közösen sem tudnának durvábbat kigondolni, ha összezárnánk őket egy spacecake-ből épült ehető mézeskalácsházba két hétre.

A lányok mégis megőrülnek érte. Gyerekkorunkban, az általános iskolai népszerűségi rangsor szempontjából meghatározó tényező volt a csajok körében, hogy kinek van My Little Pony-ja, akinek pedig műanyag pónikastélya és pónikocsija is volt otthon, az valóságos udvartartást vezetett az osztályban. Ez a borzalmas, egyben übercuki termék idén lett 25 éves. Ennek tiszteletére a Hasbro ismert képzőművészeket és street art hősöket kért fel a póni újraértelmezésére. Catalina Estrada John Burgerman vagy a Superdeux stúdió munkái újra aktuálissá tették a kissé divatjamúlt designt. A dauerolt sörény ugyanis ma már nem trendi viselet, tudják meg. A huszonegyedik század pónija teljes testfelületén tetovált, Swarowski kristályokkal ékesített, vagy fekete latexcuccban feszít rózsaszín kontaktlencsével. Lányos szülő olvasóinkat most nem nagyon irigyeljük.

razo | 2008.09.22. 13:30 | link | 3 komment | Megosztom

gadget freak design

"Jönnek a bloggerek" - Révész Tamás a ma nyíló World Press Photo kiállításról

125 országból 5019 fotoriporter összesen 80 536 képével pályázott, a 13 tagú zsűri végül 23 ország 59 riportert díjazta a tíz kategóriában a fotoriporteri szakma legrangosabb éves eseményének számító World Press Photo pályázaton. A versenyen magyar rekord is született: Gárdi Balás Afganisztánban készült fődíjas képe és fotósorozata mellett (fent) Szigetváry Zsolt "Korunk kérdései" kategóriában szerzett második díjat a tavalyi budapesti meleg felvonulás áldozatait bemutató híressé vált felvételével (lent), Berekai Anna Tomasz Gudzowaty riportertársával együtt pedig Sport kategóriában szerzett elismerést egy indiai jógázókat ábrázoló fotóval. Ezzel az idei kiállítás a verseny történetének első olyan éve, amikor magyar fotósok összesen 4 díjat is besöpörhettek a világ legjobbjai között.

 

razo | 2008.09.18. 15:28 | link | 3 komment | Megosztom

kiállítás fotó

Japán üzletembereket gyűjt a véres szájú medvebocs

Az alábbi reklámfilmben olyan híres akcióbabák beszélnek gyűjtőszenvedélyükről, mint a véres szájú Gloomy Bear, a pimpelhető Bearbrick, vagy a pocakos Malfi. A zseniális filmet a Country Club Chicago ügynökség készítette az egyik legnagyobb online dizájnerjáték-bolt, a Rotofugi megbízásából.

via Notcot

soleado | 2008.09.18. 12:01 | link | 2 komment | Megosztom

reklám videó

Hatásos fegyver irodai szendvicstolvajok ellen

Sherwod Floree designer remek ötlettel igyekszik távol tartani az irodai szendvicstolvajokat. Az uzsonnás zacsin rohadásfoltokat helyezett el mesterségesen, így a különleges tasakban tárolt szendzsa masszív penészfoltokat mutat a felületes szemlélőnek, vagy az enyves kezű kollégáknak, akik arra vetemednek, hogy különös élvezettel falják fel mások madárlátta finomságait.

Voltunk mi kollégisták vidéken, tudjuk milyen érzés, amikor hajnali kettőkor az embernek nassolni KELL, a közös hűtőben pedig rántott húsok, süteményes dobozok és savanyú uborkás üvegek sorakoznak. Szépen felcímkézve, mások nevével. Ilyenkor villámgyorsan lefoszlik a civilizációs máz, és átadja a helyet a vadászó főemlősnek. Persze ki az a hülye, aki szalvéta nélkül csomagol szendvicset nejlonzacsiba?

Via: Lifehacker  

razo | 2008.09.17. 14:20 | link | 2 komment | Megosztom

geek design

A hét videója: Ninja cat comes closer while not moving!

Megvan minden cukiságvideók legkúlabbika! A világ leviccesebb lolcatjének félelmetes kommandósakciója látható az alábbi videón. Szerintünk így juthatott be a Nemzetbiztonsági Hivatalba a kémprogramot telepítő vagyonvédelmi vállalkozó is... Cicajelmezben.

razo | 2008.09.17. 14:05 | link | 4 komment | Megosztom

videó geek freak

Titokzatos Smiley-Man hekkelte az ARC kiállítást

A tegnap zárt ARC kiállítás plakátjain az utolsó napokban rejtélyes smiley-k jelentek meg. A vidám és szomorú emotikonok az idei témára reagálva boldoggá tettek boldogtalan képeket, és fordítva. A sárga és rózsaszín sematikus arcok sokszor az eredeti alkotások üzenetét írták felül vagy változtatták meg az előjelet, de olyan plakát is akad, ahol a készítő eredeti szándéka sértetlen maradt, a titokzatos Smiley-Man mégis nyomot hagyott rajta. Street art akció és médiahack, vagy a tematikába tökéletesen illeszkedő utómunka a Kultplaynek Erik Maria Gétcz néven nyilatkozó ötetgazda matrica-támadása? Kiderül a túloldalon.

 

razo | 2008.09.17. 12:09 | link | 9 komment | Megosztom

kiállítás budapest

Szabadtéri gerilla-galéria lett Lyon

2013-ban a francia város Európa Kulturális Fővárosa lehet (Update: nem lehet mégsem, Marseille nyert. Köszi az infot, Bolda), a felkészülés már javában tart, és ezen nem a politikai csatározásokat, elsuskusolt pályázati forrásokat és hatlami harcokat értjük természetesen. Ehelyett inkább egy modern, trendi, és vicces kulturális projekt változtatja szabadtéri galériává a helyi utcákat. Modern, mert nemzetközi kollaboráció valósul meg, trendi, mert a legismertebb street art művészek vannak jelen a kiállításon, és vicces, mert vászon, vagy falfelület helyett közlekedési táblákon láthatjuk a munkákat. Itthon nyilván tiltakozna a BKV, a városvédők, az egyházak, a politika és a Zuglói Szépkorúak Klubjának Lengőteke Baráti Köre is a meghekkelt (elcsúfított, megtévesztő, liberális)  KRESZ táblák ellen. Lyonban mindenki mosolyog rajtuk, az alkotásokat közpénzből fizetett közterületfenntartók helyezik el, és ezen mi már egyáltalán nem csodálkozunk.

Rengeteg művésztábla itt!   

razo | 2008.09.16. 16:28 | link | 5 komment | Megosztom

street art

Critical Mass uncensored - már csak hat nap!

Köszi Kükü!

razo | 2008.09.16. 16:10 | link | Komment | Megosztom

videó

Szarógép után márványpadló - szalámiból

A budapesten is bemutatott szarógép alkotója, a belga képzőművész és médiahekker Wim Delvoye legújabb projektje egy márványpadló hatású installáció, ami kizárólag különféle felvágottakból készült. A remekmű az Antwerpeni Kortárs Művésztei Múzeumban látható. Próbáltunk keresni az alkotás mögöttes gondolatiságát boncolgató művészettörténeti tanulmányokat, ilyeneket azonban egyelőre nem találtunk. Ígérjük, visszatérünk a témára, ha megértjük a koncepciót, ami nyilván nem lehet sokkal boyolultabb, mint az élő disznók bőrébe tetovált meztelennős-koponyás rockerkompozíciók, melyek a művész munkásságának szintén jelentős részét képezik.

 

razo | 2008.09.16. 10:56 | link | 1 komment | Megosztom

freak kult

Szerverügybe keveredett a Kultplay

Szolgálati közlemény

Tudomásunkra jutott, hogy az elmúlt negyvennyolc órában rajtunk kívülálló okokból, tudtunk és megkérdezésünk nélkül bizonyos körökhöz közel álló magánszemélyek legnagyobb sajnálatára szerverünk esetenként nem teljes mértékben kielégítő módon továbbította weboldalunk adatait a letöltést kezdeményező felhasználóknak.

Természetesen azonnal megtettük a szükséges lépéseket az ügyben. Kijelentjük, hogy az eseményekről korábban nem volt tudomásunk, valamint semmi közünk sincs a történtekhez, és jogi lépéseket fontolgatunk.

Kultplay Kru

Budapest, 2008.09.15.

razo | 2008.09.15. 12:52 | link | 2 komment | Megosztom

kultplay

Konyhaparti vol.4 - Rol&

Huh, végre megint péntek és Konyhaparti a Kultplayen! Bólogatós-beszélgetős nyárvégi házibulira készüljön, aki ma este bennünket hallgat. Vendégünk egy komótos jazz arc, aki a legkevésbbé sem szereti elsietni a dolgokat. Mixében az utóbbi évek legfinomabb drum n' bass trackjeit válogatta össze  - ahogy zenei szakújságírók írni szokták - a vájtfülű hallgatóság okulására. Jazz 'n Bass, puha futamok és tört ütemek az első őszi hétvégére, a mix után pedig érdemes megnézni Rol& különleges, VHS kaziról digitalizált videogyűjteményét is kilencvenes évek-beli Drumandbass bulikról. Interjú és tracklist a hajtás után!

Rol& -  Wazzup, Jazzup Mix

Rap Zoli & Loolek | 2008.09.12. 09:40 | link | 5 komment | Megosztom

konyhaparti podcast

Urbánus kerti törpék

A jövő héten kezdődő London Design Festival egyik legérdekesebb kiállítása minden bizonnyal idén is a legújabb trendeket bemutató 100% Design lesz. A dezeenen találtunk egy kis ízelítőt az idei újdonságokból, melyek közül személyes kedvencünk a nagymami kerti törpéit erősen alázó nagyvárosi gnóm. A londoni székhelyű Vitamin dizájnkollektíva porcelántörpéit utcai művészek munkái ihlették, így nem csoda, ha ismerős motívumokra akadunk közöttük. A szobrok mellé kis barátokat is lehet vásárolni konyhai segégeszköz funkcióval. Jajj!!

 

soleado | 2008.09.11. 15:04 | link | 1 komment | Megosztom

design

Teraszt növeszt a jövő lakása

„Az új technológiák két helyen jelennek meg először: a harctéren és a galériákban”
William Gibson: Spook Country

 

Gibson megjegyzése igaz a Velencei Építészeti Biennálén Magyarországot képviselő Corpora in Si(gh)te virtuális pavilonra is: az installáció építésekor olyan technológiát is használtak a magyar, svájci és japán szakemberek, melyek még alig kerültek polgári forgalomba. Bár a magyar pavilont építő, nemzetközi DoubleNegatives stúdió már augusztusban bemutatta a projektet Budapesten, a sajtóban leginkább a részben vetített, önmagát strukturáló épület furcsaságairól olvastunk. Pedig a Corpora egy új építészeti és designszemlélet előfutára. Önszerveződő hálózatok, dinamikus épületek és matematikai algoritmusok megfagyasztásával generált designbútorok a túloldalon!

razo | 2008.09.11. 10:30 | link | Komment | Megosztom

tech digitális kultúra design

2ManyBloggas2 - bloggerbuli a Trafóban

Néhány hónapja a félig amerikai, félig magyar eklektikus partiduó, a Kunk megszervezte Magyarország első hivatalos blogger buliját, ahol a meghívott művészettel, zenével, kultúrával, és divattal foglalkozó blogok, lehetőséget kaptak arra, hogy bemutatkozzanak, és megismerjék egymást. Most eljött a második felvonás ideje. A 2ManyBloggas2 fedőnevű blogger összecsapáson a jelenlévők élőben blogolnak a buli ideje alatt, amit igazából egyelőre nehezen tudunk elképzelni, de hát ez is egy okkal több, hogy mi is ott legyünk 20-án a Trafóban.

A belépők biankó névtáblát kapnak, amire felírhatják saját, vagy kedvenc blogjuk címét, máris megvan a kiváló ismerkedési alap. A buli végén ajándékok várnak a legnépszerűbb blogra, és bloggerre is.

A 12 résztvevo blog a BPfashion, BpStyle, Ektiv, Gumipop, Hello Republic, the Hub, Juicy (Mashkulture), Kultplay, Kunk, Mindennapi, Ourstyle, és a Pep Magazin.

A szórakozásért a zeneblogok képviselői felelnek: a házigazda, a bűnös örömöket/smart electro-t szállító Kunk; ketten az Ektiv raver csapatából, Tmx/Popbitch (Kollektiva) és WPAHP; az indie-őrség Gumipop + különleges vendégként Tonyo vs Ádi (The Moog).

soleado | 2008.09.11. 10:00 | link | Komment | Megosztom

party blog

Robopimp3/5 - a leghosszabb .pdf magazin

Megjelent a Robopimp3 .pdf magazin legfrissebb, ötödik száma, ami a szerkesztők szerint a leghosszabb a maga nemében. A rekorder kiadvány 266 oldalas, megtekintése városvédők számára nem ajánlott  Az európa utcai kultúra lenyomata itt tölthető le.

Olvassa el korábbi írásunkat a .pdf magazinokról!

soleado | 2008.09.10. 18:37 | link | Komment | Megosztom

street art

Nemá' - vége a nyárnak

Furcsa összeesküvés lehet annak hátterében, hogy a nyár végét számos partiszervező a közelgő szeptember 13-ára teszi. Nyárzáró buli lesz az A38 tetőteraszán Bonoboval, a Ninja Tune egyik legkifinomultabb és legsokoldalúbb mágusával, aki harmadik albumának turnéja kapcsán látogat el fővárosunkba. Az eseményt Suhaid muzsikája fogja színesíteni, részletes program ittUpdate: Bonobo átkerült a Merlinbe, 2008. okt. 18-ára.

Ugyancsak az évszak végét prognosztizálja a Girls and Mathematics, akik az utolsó nyári WUNDER BAR bulit szintén szombaton tartják a városligeti Pántlika Bisztróban. A házigazdák- Tom Select, Benson Madame és Total Carlos - mellett DJ Naga fog zenélni.

Hogy a nyárnak valóban vége lesz-e, azt nem tudjuk az időjárás-jelentőnk szerint azonban lehet hinni a partiszervezőknek.

soleado | 2008.09.10. 17:42 | link | 4 komment | Megosztom

party

Flying Pizza Kitty, kill! Kill!

Mit is mondhatnánk? Ben Ross blogja elmossa a határvonalat a 8 bites videójátékok, a webcomic, és az anigif között. Flying Pizza Kitty: fenntartás nélkül imádjuk!

FPK meets Hulk Hogan's giant head

 

 

 

 

 

 

FPK meets lovesick blue Camel

 

FPK vs. Death Star

razo | 2008.09.09. 12:51 | link | 2 komment | Megosztom

new media art geek

Breaking: Halálcsillag San Francisco felett

Wow. Úgy értjük: WWOOWW!!! Interjú a művésszel.

Köszi, Péter!

space night rockers | 2008.09.09. 12:24 | link | 2 komment | Megosztom

videó geek freak

Kedd reggel Kultplay a Tiloson

Mégpedig kedvenc reggeli műsorunkban, a Sas leszállt-ban lehet majd hallani bennünket nyolc óra után. Az Ars Electronicán tapasztalt élményeinkről beszélgetünk majd Pálinkás-Szűcs Robival és a többiekkel. Hallgasson ránk!

Update:

Lehet meghallgatni a reggeli adás vonatkozó félóráját! Köszönjük a megkeresést!

razo | 2008.09.08. 17:20 | link | Komment | Megosztom

média.hu ars electronica

Kultplay TV - Ars Electronica 2008

 

Négy helyszín, számtalan interaktív installáció, villáminterjúk és zene. Az Ars Electronica kiállítótereiben forgattunk hétvégén Linzben. Az itt már hagyományosnak nevezhető intelligens interfészek és szenzoros játékok mellett az idei fesztivál külön érdekessége, hogy a tokyoi egyetem Information Science and Technology tanszékének végzősei egy saját, kétszintes épületben mutathatták be, mivel bütykölnek a tanórákon. Médiaművészet, robotika, és csúcstechnológia Japánból - a Hybrid Ego kiállításról hamarosan külön cikkben és videóanyaggal is beszámolunk.  Az Open Frameworks Lab építéséről további videók itt.   

Update: Nézze meg képriportunkat is!

space night rockers | 2008.09.08. 13:51 | link | 1 komment | Megosztom

kultplaytv ars electronica

DJ pult a katolikus templomban

 

Update: Fotók a buliról itt. Komoly lehetett.

Linz legrégebbi barokk katolikus templomában, az Alter Dom-ban adott koncertet tegnap este Richard Dorfmeister és Rupert Huber elektronikus zenei duója, a szmóker zenét játszó Tosca. Fényképünkön a berendezett helyszín látható, a templomban délután jártunk. Apácák és papok serénykedtek a hűvös helyiségben, gyóntattak, gyertyákat gyújtottak, miközben egy rasztahajú srác gazdagon tetovált barátnőjével a technikai berendezéseket ellenőrizte.  

Sajnos nem kaptunk jegyet a koncertre, ahol a formáció jövőre megjelenő, kísérleti elektronikus hangmontázsát, a "No Hassel" című albumot mutatta be. Esélyünk sem volt, csütörtökön néhány óra alatt elfogytak az ülőhelyre szóló helyjegyek az Ars centerben. Biztosan fantasztikusan szólt a zene a kiváló akusztikájú térben, és jól esett volna látni, ahogy a kortárs elektronika és a katolikus egyház békében megfér egymás mellett, a papok talán még bólogattak is a ritmusra, ahelyett, hogy drogos ördögöket, szentségtörést, és liberális bűnözőket kiáltottak volna.

Ígértek videót nekünk, mi tovább adjuk: ha meglesz, nyomatjuk fel ide azonnal! 

razo | 2008.09.06. 21:59 | link | 2 komment | Megosztom

ars electronica

New Cultural Ebédszünet

Arra várunk éppen, hogy elkészüljenek személyre szabott Ars Electronica pólóink, amiken az idei konferencia és fesztivál logója és szlogenje látható, az általunk választott kiegészítéssel. Közben penne arrabiata-t eszünk és ásványvizet iszunk hozzá a Brucknerhaus üvegpalota Press részlegének éttermében. Wi-fi mindenütt van természetesen, az újságírók fotókat töltögetnek, cikket írnak, videointerjúkat készítenek vagy csak cigizgetnek és kávéznak a hatalmas párnákon fekve és velünk együtt várják, hogy kicsit enyhüljön a rekkenő szeptemberi napsütés ereje. New Cultural Economy a szlogen az idei Ars tematikája szerint, az utolsó szót lehet szabadon helyettesíteni egy hímzőasztalnál, a póló helyben megvárható. Linzben ugyanis a fesztivál ideje alatt semmit sem hagyományos módon árulnak.

A pólóbiznisz modellje például a következő: vócsert kell vásárolni a bejáratnál 17 euróért, majd a Google keresőbe be lehet írni bármilyen szót az Ars Electronica kifejezés mellé, és rákeresni. Ekkor az általunk választott keyword a kereső adatbázisából automatikusan bekerül a fesztivál adatbázisába és máris hímzik a pólónkat egy másik teremben. New Cultural Advertisment a játék neve. 

Az idei fesztivál új helyszínekkel, a tavalyinál is izgalmasabb kiállításokkal, biotechológiával, robotokkal, virtuális valósággal, és egy fantasztikus gálaesttel kényezteti az érzékeinket már második napja. Hamarosan fotósorozattal, videóval és egy hosszabb beszámolóval jelentkezünk Linzből, ebből a tiszta, vidám és kultúraszerető városból. Apropó kultúra: jövőre Linz lesz Európa Kulturális Fővárosa, számos fantasztikus projekt készül, új épületek, központok épülnek a városban, ahol természetesen évek óta a digitális kultúra áll az érdeklődés középpontjában. Hopp, szólnak, hogy kész a pólónk, viszlát, hamarosan jelentkezünk!       

space night rockers | 2008.09.06. 14:12 | link | 2 komment | Megosztom

ars electronica

Konyhaparti vol.3 - Headshotboyz

Egymás után kapjuk a mixeket, úgy tűnik egyre jobban bejön nektek is új sorozatunk, a Konyhaparti! Múlt heti meditatív zenei utazásunk után most garantáljuk az önfeledt ugrándozást a lakásban: tessék áthívni a barátokat, felcsavarni a szőnyeget, hűteni az égetett szeszes italokat!

Eheti vendégünk egy fiatal budapesti DJ duó. 2001-ben drumandbass számokat írtak hobbiból, azután felkarolta őket az Ektiv Kollektíva elektronikus zenei menedzsment. A történet szokványosan indul, a folytatás azonban igazi webkettes tündérmese: Myspace oldalukra és a különféle mp3 blogokon nyomatott saját szerzeményeikre felfigyelt a nemzetközi DJ és rádiós szakma, a Backstreet Boys "Everybody" című számára írt poénremixük pedig eljutott a BBC-hez is.

Interjú tovább, Mix alább. A BBC Radio 1 "In new DJ's we trust" című műsora után a Kultplayen is a virtuóz konyhakőszaggató -

Headshotboyz - The August Mix. Ó, Yeah! 

 

 

 

 

 

 

Rap Zoli & Loolek | 2008.09.04. 14:16 | link | 6 komment | Megosztom

zene podcast konyhaparti

Prix Ars Electronica - az idei győztesek

1987 óta huszonegyedik alkalommal osztotta ki a kurátorokból, művészekből, filmrendezőkből, zenészekből, intézetvezetőkből és professzorokból álló nemzetközi zsűri az Ars Electronica digitális művészeti fesztivál és konferencia nagydíját, a Nica Prix Ars Electronica-t. A digitális kultúra Oscarjának tartott, 115.000 Euró összdíjazású rendezvény gálaestje pénteken este lesz a linz-i Brucknerhaus-ban, a döntéseket azonban már áprilisban meghozta a zsűri. A szárnyas Niké istennőt formázó aranyszobrocskát 7 kategóriában vehették át a legjobbak. Computer animáció/film/visual FX, interaktív művészet, digitális zene, online közösségek, freestyle computing és médiaművészet-kutatás voltak a választható területek.

Pénteken mi is Linzben leszünk és fotókkal/videóval számolunk majd be az Ars Electronica kiállításairól és társasági eseményeiről. A gálaestre külön belépő szükséges, de majd igyekszünk belógni, ahogy tavaly.

Lapozzon a győztesekhez!

razo | 2008.09.03. 20:21 | link | 5 komment | Megosztom

new media art ars electronica

Timbap - Digitális DJ pult

A videóban szereplő digitális lemezjátszót az ulmi egyetemisták fejlesztgetik, azzal a céllal, hogy megszabadítsák a 21. századi lemezlovasokat a zavaró laptopoktól, egerektől és billentyűzetektől. A jelenlegi verzió már egészen működőképesnek látszik, lehet vele számok között léptetni, sőt virtuálisan szkreccselni is.

Köszi Tatlin!

Update:

A Dundee University terméktervező szakos hallgatója, Scott Hobbs diplomamunkája egy másik komoly DJ cucc, egy touchscreen lemezjátszó. A külyüvel loop-ok, és hangminták is készíthetők, lehet vele szkreccselni is, ahogy egy analóg lemezjátszóval.

 


Köszi, Péter!

soleado | 2008.09.03. 12:39 | link | 13 komment | Megosztom

zene videó digitális kultúra

Második fordulónál a pécsi Hungaroflash fesztivál

Tíz versenyző maradt a Hungaroflash fesztivál és animációs verseny második fordulájában, miután a zsűri újabb vonalat húzott a beérkezett pályaművek közé szeptember elsején. Az egymillió forint összdíjazású pályázat anyagait összesen 29-en küldték be. A mezőny vegyes, diákok, tanárok, grafikusok nveztek klippel, művészi kisfilmmel vagy animáció-szakkörös flashfilmmel. A zsűri tagjai, Wahorn András, M. Tóth Géza, Igor Lazin, Gróf Balázs és Hegedűs Márton éppen iskolakezdéskor döntöttek arról, hogy a közönségszavazás győztese mellett ki az a 9 pályázó, aki a 2. fordulóban is elkészítheti saját 1 perces flashfilmjét pécsi hátterek előtt, helyszínek között Balahoczky István és Tövisházi Ambrus zenéire.

Ennyi a hír, most pedig tessenek kortárs magyar flashfilmeket nézegetni itt!

Köszi, Dóra!

razo | 2008.09.02. 16:30 | link | 3 komment | Megosztom

videó média.hu

Ingyen hallgatható David Byrne és Brian Eno közös nagylemeze

 

Közös szerzői albumot jelentetett meg David Byrne és Brian Eno Everything That Happens Will Happen Today - címmel. A projekt több szempontból is kiemelkedő, bár nem a mi világunk az Oscar/Grammy/Golden Globe díjas zeneszerző, a Talking Heads egykori vezetője és a pszichedélikus ambient Bartók Bélájának kollaborációja. Byrne szerint a lemez műfaja "elektronikus gospel": brrr, kívácsiak vagyunk, vajon hatvan felett hallgathatóvá válik-e az ilyesmi.

A két öreg egyedülálló terjesztési módszert talált ki a zenetörténeti jelentőségű együttműködéshez: az anyag embeddelhető lejátszó segítségével teljes egészében meghallgatható az interneten (mi inkább a verkvideót építettük be), a számok között lépkedni lehet oda-vissza. Persze megvásárolható online, és számos fizikai formátumban is elérhető az album, beleértve a New Yorki Sagmeister designcég limitált kiadású díszdobozát. Hopp, megint egy vaskos koporsószeg Zeneipar 1.0-nak.

Köszi, Péter!   

razo | 2008.09.02. 10:49 | link | 3 komment | Megosztom

zene videó

Give it up for Rosario Dawson, too! (geographically located)

Bréking is lehetne akár a hír, miszerint az NBC elindította első online only sorozatát, a Gemini Division-t, Rosario Dawson-nal a főszerepben. Forradalmi lehetne a lépés, hiszen a Joost és a többi webtévé alacsony költségvetésű epizódjaival és miniklipjeivel ellentétben ez a sorozat igazi televíziós büdzséből és apparátussal készült, igazi szupersztárral a főszerepben: 50 webizódon keresztül követhetik az amerikaiak a szexi űrhajóslány kalandjait.

Az NBC azonban köszöni, nem robbant médiapiacot, hanem földrajzilag korlátozza a hozzáférést a produkcióhoz, kizárólag amerikai IP címről lehet követni az izgalmas eseményeket. Nyilván felkészületlen a piac, nyilván vannak szabályok és törvények és gazdasági megfontolások a megszorítás mögött, az ember nem szokott országos televízióból csak úgy globális televíziótársasággá válni. Ilyen nagyot lépni egyszerre nem lehet, legfeljebb mondani szokás, de ez már egy másik terület, a politikai kommunikáció világa, amitől hányunk, varrjuk is el ezt a szálat most gyorsan.

Amikor az NBC amerikai IP címre korlátozta az új sorozatát, lényegében szándékosan kihasználatlanul hagyta saját lehetőségeit, és ez itt az igazán érdekes. Az új média világában, az új évezred technológiájának korában ilyesmit nem szokás csinálni. Ha technlológiailag lehetséges, azonnal lép valaki, mielőtt más tenné meg helyette. A felgyorsult fejlődés felgyorsult piacot is eredményezett (amivel egyre kevésbbé tud lépést tartani a keresleti oldal). Az NBC megtehette volna, hogy több százezer új, külföldi nézőt szerez webes sorozatával, ezzel jelentős bevételre téve szert. A Gemini részleg az angolul beszélő magyar internetezők körében egyből előlépett volna a Született Feleségek, vagy a Lost vetélytársaként anélkül, hogy egy fillért fizetnénk a kábelszolgáltatónak a csatornaválaszték bővüléséért. A sorozat készítésekor ráadásul több, a globális piacon is jelen lévő céggel kötött szerződést az NBC. Bújtatott reklámokban jelenik meg a Cisco, a Microsoft, az Acura, a UPS valamint az Intel is a Centrino 2 processzor márkával. A terjesztés számos amerikai digitális tévétársaság rendszerén (Comcast, Time Warner Cable, Verizon FiOS, Dish Network), valamint olyan platformokon, mint az Amazon Unbox online videotéka, vagy a Microsoft Xbox Live! és a Zune - történik.

Azzal, hogy a tévétársaság mégsem a globális piacra dobta a sorozatot, a médium természetével ellentétben cselekszik. Az interneten nincsenek földrajzi határok. És még csodálkoznak azon, hogy virágzik a torrent siteok underground birodalma. Mi is nézni fogjuk a sorozatot és ebből az NBC-nek egyetlen dollár haszna sem származik majd.

Érdekes időket élünk, folyik a régi és az új gazdaság harca, most éppen ott tartunk, hogy senki sem szeretne kimaradni a jóból, miközben nem nagyon tudnak élni a hirtelen megnyíló lehetőségekkel még a legnagyobbak sem. A hagyományos televízió behozhatatlan hátránya az internettel szemben épp az ingyenes disztribúció lehetősége, ez úgy tűnik még egy ideig kihasználatlan marad. Ami biztos: már nem sokáig.

Via: Wonderland       

razo | 2008.09.01. 19:09 | link | Komment | Megosztom

média

Critical Mass hamarosan

A Hősök teréről indul és a Moszkva téren fejeződik be az Autómentes Nap alkalmából megrendezett Critical Mass szeptember 22-én. Budapest legrondább terén este nyolckor lesz a bringaemelés, most először köztéri művészeti tevékenységgel kiegészítve (közösségi aszfaltrajz, mindenki hozzon színes krétát!) Ön mit fog csinálni ez idő alatt? Szavazzon!

soleado | 2008.09.01. 17:16 | link | 1 komment | Megosztom

critical mass

Give it up for t0fugurl!

Nem értjük, miért érzünk úgy, ahogy, persze a szív útjai kiszámíthatatlanok. Nem vagyunk már iskolások, sem zöldfülű netbúvárok, akik minden felfedezésükről beszámolnak valami levelezőlistán, de ettől elérzékenyültünk. Azt mondod, kötött Nintendo karakterek? Azt mondjuk Pfff. Been there, done that.

Mégis: t0fugurl kollekciója teljesen levett a lábunkról: kell Luma, Fireflower, Bullet Bill, és a komplett PacMan szett, meg persze Blooper, a genyó tintahal, aki a MarioKart-ban teszi pokollá az életünket. Ha-ha, Bloopert a visszapillantó tükörre akasztjuk majd a kocsiban!

razo | 2008.09.01. 13:29 | link | 2 komment | Megosztom

geek gadget

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.