Last.fm adatvizuál zenei műfajok szerint

Egy remek román zeneblogon találta olvasónk, Utó Pista az alábbi adatvizualizációt, mely a Last.FM közösségi webrádió und mehr adatbázisát jeleníti meg a zenei kapcsolatok alapján. A színeket értelmezve megállapíthatjuk, hogy a site legnépszerűbb műfaja az "elektronikus zenék", és a rock, majd a metál, a pop és a hip-hop, és a jazz következnek. Érdekesek az átmenetek: a hiphop popba folyik, a rock természetesen könnyen durvul metálba, az elektronika pedig nagyjából minden műfajjal cimboraságot ápol.

A körök különféle stílusokban alkotó zenekarokat, előadókat, zeneszerzőket jelenítenek meg, akiket a weboldal Music rovatában találunk, a vonalak pedig a kapcsolati hálót mutatják. Pista szerint a grafikont egy magyar srác készítette, ennél többet azonban eddig nem sikerült megtudnunk a Last.FM kapcsolati hálóját megörökítő adatfestőről. A zeneblog, ahonnan az info származik mindenesetre kurvajó, csak tanulhat a szerzőitől mindenki. Most sajnáljuk először, hogy nem tudunk egy szót sem románul. Köszönjük!!

Vertex colors correspond to musical genres, identified by tags attached to the artists by the users of Last.fm - so don't blame me if an artist is seemingly miscategorised :) Rock is red, metal is dark grey, electronic is orange, hip-hop and rap is blue, jazz is yellow, reggae and ska is magenta, classical music is cyan, country, folk and world music is brown, pop is green. Light grey vertices are unclassified.

razo | 2009.01.12. 20:23 | link | 9 komment | Megosztom

zene new media art geek blog

Freevo · http://battlestar.freeblog.hu/ 2009.01.12. 22:12:41

Hát ez óriási cucc. Most nézem, ha a zoomolható verzióban minden további nélkül elkezdek kattintgatni a nagyításra, Zsédenyi Adrienn jön ki majdnem középen. :)

solaitid · http://varoskepp.blog.hu 2009.01.12. 23:48:39

mondjuk a last.fm tagekkel összevetve furcsa ez az izé
www.last.fm/charts/toptags

ratoth · http://flickr.com/macskapocs 2009.01.13. 06:55:40

A zoomolhato verziot Nepusz Tamás csinalta, de a sixdegrees.hu/last.fm/ url is magyar kezre utal...

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu/ 2009.01.13. 12:20:27

Az interaktív térkép Uhrin Benedekre azt mondja, hogy No such artist in the database. Tehát fake. Fotosopp.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu/ 2009.01.13. 13:14:20

De hogy komolyból is mondjak valamit, a solaitid által linkelt top tag-ekkel igenis jól passzol a cucc, ugyanis ezen sem az jön ki, hogy elektronikus zenékből lenne a legtöbb, hanem rockból, csak a pöttyöket összekötő vonalak sárgasága bezavar vizuálite. Ha megnézitek a vonalmentes változatot, azon már a piros a domináns. A vonalak színe pedig nem zenei irányzatot jelent, tehát az sem igaz, hogy az elektronika cimboráltatná össze a ska-t a country-val. Sőt, mivel a narancssárga rész szinte szigetként jelenik meg az egymásba átfolyó kék-sárga-piros-fekete tengellyel szemben, inkább épp az elektronikus zene az, ami a legkevésbé fed át más irányzatokkal.

solaitid · http://varoskepp.blog.hu 2009.01.13. 14:54:23

ez igaz, viszont a top tageknél eléggé másmilyenek a hangsúlyok, pl sehol sincs a metal vagy a reggae, cserébe a topon van az indie

az interaktív térkép viszont tényleg jó játék :)

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu/ 2009.01.13. 15:21:47

A metal azért ott van. A reggae pedig a képen is elég halványan szerepel, szerintem kábé úgy, mint a toptags-ben. Főleg ha beleszámoljuk azt is, hogy a hasonló irányzatokat nyilván összevonták egy címszó alá. Az indiet például a rockba.

Tamás · http://sixdegrees.hu/last.fm 2009.01.20. 12:53:58

> Az interaktív térkép Uhrin Benedekre azt mondja, hogy No such artist in the database.

Ez azért van, mert a Last.fm adatbázisa olyannyira "szemetes" (pl ugyanaz az előadó többféle módon elgépelve), hogy kénytelen voltam valamilyen módon szűrni az előadókat. A szűrési kritérium igen egyszerű volt: kidobtam mindenkit, akinek sem MusicBrainz ID-je, sem képe nem volt a Last.fm-en az adatgyűjtés pillanatában (2007. január). Így hát több kiváló magyar előadóval együtt Uhrin Benedeket is kiszórtam... Nemsokára újragenerálom a térképet pontosabb adatokkal, akkor talán rajta lesz majd.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu/ 2009.01.21. 15:28:48

Jó, jó, csak vicceltem, na. Gondoltam, hogy a kicsiket ki kellett szűrni valahogy. A Mester pedig nemzetközi szinten kicsi. Egyelőre!

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.