Bostoni teadélután 2.0 - videón a Digg botrány

Digitális bostoni teadélutánnak nevezi a világsajtó a kedden este történt példátlan user forradalmat a Digg közösségi portál adminja ellen. Az online felkelés akkor robbant ki, amikor a userek észrevették: folyamatosan törölte a médiavállalat moderátor csapata azokat a felhasználói posztokat, melyek a HD-DVD technológia másolásvédelmének feltörésére alkalmas kódot tartalmazták, vagy linkeltek az adatot tatalmazó külső blogokra. A válasz természetesen egy kiadós flamewar lett, végül a site nem bírta tovább cérnával. A botrányos ügy újabb szeg a Világgazdaság 1.0 koporsójába, amiből szerény véleményünk szerint már csak egy jól időzített világégés segítségével kelhetne fel a gonosz aggastyán. A vita mindenesetre megindult, ahogy erre számítani lehetett: Vége az online demokráciának? Vagy éppen most kezdődött? Kinek használ, ha a globális cégek beperlik a Digg-et és eltűnik a bolygó legnagyobb közösségi portálja? És akkor mi van, ha eltűnik? Lesz helyette másik. "Pandora szelencéje kinyílt, és soha többé nem lehet már bezárni" - lelkendezik a portálon a MrBabyMan nevű user egy 14 órája kelt bejegyzésben. Szerkesztőségi véleményünk szerint aggasztó, hogy a mai Magyarországon hasonló problémák társadalmi vitája helyett a polgárok inkább ellopják a volt kommunista pártfőtitkár csontjait a temetőből, így tematizálva a közbeszéd folyását hetekre. Webdemokrácia? Digitális cenzúra? Változó gazdasági-üzleti-szerzői jogi modellek? Könyörgünk: hírértékű mindez egyáltalán Magyarországon? A fenti videó mindenesetre zseniális munka. Cenzúra élőben: a nagy körök a posztokat jelentik, a sárga pöttyök pedig a diggelő felhasználókat. Kövesse, hogyan törli őket könyörtelenül a cég adminisztrátora!

razo | 2007.05.03. 12:01 | link | 5 komment | Megosztom

ice 2007.05.03. 13:29:20

"Pandora szelencéje kinyílt, és soha többé nem lehet már bezárni" - egy másik Pandora meg éppen bezárt: http://broadcaster.pandora.com/dm?id=063C24C9D7F96B7ADBEFCB7A96BF7906050542759970026E (via plastik)

Jó, nem egészen ugyanaz, de érdekes párhuzam.

Elit Alice · http://www.elitalice.com 2007.05.03. 13:31:35

na és linkeljük ide a digg szerkesztők zseniális blogbejegyzését az üggyel kapcsolatban. hatalmas hatalmas respect.

http://blog.digg.com/?p=74

"But now, after seeing hundreds of stories and reading thousands of comments, you’ve made it clear. You’d rather see Digg go down fighting than bow down to a bigger company. We hear you, and effective immediately we won’t delete stories or comments containing the code and will deal with whatever the consequences might be.

If we lose, then what the hell, at least we died trying."

Asszem 2007.05.03. 19:53:18

Nemtudom, mennyire etikus, ami történt, én inkább azokkal a véleményekkel értek egyet, akik szerint nem biztos, hogy helyes egy dolog akkor sem, ha azt sokan követik el.
A kód megadása szerintem nem helyes, akármennyire antipatikusak a jogvédő szervezetek a usereknek. A szólásszabadságba nem tartozik bele mondjuk a windows forráskódjának linkelése, akármennyire gyűlölik is sokan a microsoftot...

legalábbis én ezen tépelődöm:
http://olahandras.blog.hu/2007/05/02/diggokracia

razo 2007.05.03. 20:51:55

Asszem, ezt az ügyet nem lehet a helyes/helytelen csekbokszok pipálásával megítélni.
Arról van szó, hogy a hagyományos, évtizedekig változatlan média- és szociális környezetben működő gazdasági-üzleti modellek hangosan recsegve repedeznek a technológiai/társadalmi változások nyomán melyeket az internetvilágháló hozott az utóbbi években. Amikor az alapok mozognak, nem érdemes üvegesért szaladni a betört ablakok miatt.
Márpedig a döntéshozók pillanatnyilag épp ezt teszik - már ahol egyáltalán észreveszik, hogy dől a ház. Magyarországon nem veszik észre. Az EU-ban pedig nemrég elfogadtak egy törvényt, ami börtönnel fenyegeti a filecserélőket. Vegyük sorra, mi történt kedden a Digg portálon:
1. Kikerült a kód
2. Törölték
3. Visszakerült a kód ezerszer
4. Meltdown

A lényeg nem az, hogy mi a helyes és mi nem, hanem az, hogy ha kikerül egy kód (minden kód kikerül márpedig) akkor felejtős az egész rendszer, mert 2007-ben globális hálózat van, és nem bakelittelefon, mint 86-ban. Evolúció=átalakulás=az elavult modellek kihalnak.

h i r d e t é s
CriticalMass 2008.04.20.